Tartalom

MaNcs, X. évf. 50. szám, (1998.12.10.) (1998-12-10)

Egotrip

Egotrip

Seres László: Dekóder

a Miniszterelnöki Hivatal illetékeseként örömmel jelenthetem: Ön máris nyert! Semmit nem kell tennie, mégis nagyon sok szabadideje lesz a jövőben. Mostantól ugyanis megkímélheti magát a fárasztó parlamentbe járástól, a plenáris üléseken való céltalan lébecolástól, a bizottságokban folytatott kisstílű és valljuk be: parttalan vitáktól. Mivel a legutóbbi kötetlen kormányülésen a miniszterek következetesen végiggondolták Miniszterelnök Úr nyilatkozatát, amely szerint a T. Ház ellenzék nélkül is működik, úgy döntöttünk: miért is ne? Ön mától szabad ember. Kérjük, három és fél éves fizetett szabadsága alatt töltse kulturáltan a szabadidejét, ne panaszkodjon Nyugaton, és főleg ne írjon publicisztikákat idehaza. Törvényjavaslatainkkal és kész tényeinkkel kapcsolatos észrevételeit természetesen szívesen látjuk, de sokat ne várjon tőlünk.

Egotrip

Keresztury Tibor: Keleti kilátások (A tócóskerti posztmodern állapot)

A kiváló eredményekkel büszkélkedő debreceni Olasz Focisulin megvalósult megannyi kortárs képzőművész álma, a radikális eklektika. Eddig, mondhatni, stílben volt a dolog tartva, lehetett tudni, mit kap itt az ember, ám most szerződtettek egy tánctanárt. E kíméletet nem ismerő, elszánt férfiúnak hála, a sportéletnek különleges bukéja lett, rózsaszín árnyalatot kaptak a gyakorlati edzésmódszerek.

Para

Egotrip

Kovács Imre: Énteriőr

Szedtem havat, és abba csomagoltam a pálinkásüveget, mielőtt beraktam volna májhűtőbe, öntudatlan nyelvi rafinéria, csak az ly-t javítottam j-re, aztán előszedtem a szárított chilit, hogy hozzáadagoljam, imigyen készül Zarathustra.

Publicisztika

Publicisztika

Bűnpárti koalíció

Nem is olyan rég már leírtuk ugyanitt, de vegyük át még egyszer.

Belpol

Belpol

"A nagy halakat akarjuk kiszűrni" (Répássy Róbert, a Fidesz - MPP frakcióvezető-helyettese, a párt j

Az adórendőrségről szóló előterjesztést átdolgozza ugyan a Fidesz jogi kabinetjének munkacsoportja, de csak azért, hogy a tervezetet - a miniszterelnök nyomatékos kívánságának megfelelően - mihamarább be lehessen nyújtani, elvégre január elsejére az új erőszakszervnek állnia kell, punktum. Interjúalanyunktól egyebek mellett azt is megpróbáltuk megtudni, vajon csak a kívülálló számára tűnt-e úgy: komoly jogi aggályait seperc alatt elsöpörte a kormányfői sürgetés. Előbb azonban az aktuálisan eldurvult parlamenti helyzetről.

Belpol

Kulturális hírek

Washingtoni konferencia: vissza a tulajnakEgy 11 pontos ajánlás elfogadásával ért véget a nácik által elrabolt műkincsek sorsáról rendezett nemzetközi konferencia, melynek mind a 44 résztvevője (köztük Magyarország is) elfogadta azt az elvet, hogy a rabolt műtárgyakat vissza kell adni eredeti tulajdonosaiknak vagy azok örököseinek, s ezek felkutatása érdekében lépéseket is kell tenni - elfogadván az egyes országok jogrendje közti különbségeket. A Zsidó Világkongresszus becslése szerint mintegy 110 ezer darab műtárgyról van szó, értékük 10-30 millió dollár között lehet.

Belpol

Menekültek Magyarországon: Mintha börtön lenne

Magyarországnak az elmúlt néhány hónapban rossz hírét keltette a mocsok nyugati sajtó. Embertelen körülmények között tartott, visszatoloncolt, megalázott és megszomorított menekültekről, részvétlen állami hivatalnokokról, a törvényhozás szintjére emelt rasszizmusról szóltak a híradások. A MaNcs stábja a legújabb fejleményeknek járt utána Szombathelyen, Orosházán és Budapesten.

Belpol

Éhségsztrájk az orosházi szálláson: Ribillió

Az orosházi határőrlaktanya olyan, mint egy kísértetváros. Az omladozó épületek között egyetlen árkot ásó újoncot, hangoskodó "gumit" vagy kitűrt zubbonyban cigiző "öreget" sem látni. Még szegélycsíkok sincsenek a járdák mentén felfestve. Csak a hátsó, felújított barakkban van némi mozgás. Ott is csak azért, mert harminckét bangladesi, iraki és palesztin férfi érkezésünk előtt egy nappal egy negyvenöt másodperces összehangolt katonai akciót követően felhagyott az éhségsztrájkkal, felkelt az ágyakról, és megtöltötte a számukra kijelölt nyolc méter hosszú, két méter széles folyosót.

Belpol

Szabó Lukács kizárása: Megtalálta a nőt

A Magyar Igazság és Élet Pártja (MIÉP) szombati országos gyűlésén a büfés, a házmester és a takarító is nagyobb mozgásszabadsággal rendelkezett és több beleszólással bírt az ügyek folyásába, mint Szabó Lukács, a párt alelnöke, alapító tagja, Hajdú-Bihar megyei elnöke. A küldöttek - kihasználva helyzeti és jogelőnyüket - mindenhonnan kizárták Szabó Lukácsot, és elsöprő többséggel újra Csurka Istvánt választották vezérükké.

Belpol

Simicska feljelentette Eörsit: Kérdésre pör

Simicska Lajos, az APEH elnöke a maga és hivatala nevében büntető feljelentést tett Eörsi Mátyás szabaddemokrata képviselő ellen, mivel annak egy parlamenti felszólalása "alkalmas arra, hogy az adóhivatal törvényes működésébe vetett közbizalmat aláássa". Ez múlt kedden történt - aznap, amikor a kormánypártok leszavazták az APEH működését (és Simicska cégügyeit) vizsgáló parlamenti különbizottság személyi összetételére vonatkozó ellenzéki indítványt.

Belpol

Az MDF postabankos kölcsönei: Jobb kapni

Miközben egyre vadabb összegekről hallani a Postabank konszolidációja kapcsán - az egyik változat szerint 158 milliárd forint lesz majd az ára -, kiderül, hogy a kalácsból nem a pártok kapták a legnagyobb mazsolát: közülük az MDF, az MSZP és a Fidesz - egyenként mintegy 300 milliós - kölcsöne vagy más, üzletnek látszó támogatása került nyilvánosságra.

Belpol

Horn Gyula ´56-os múltja: Láthatatlan írás III.

Néhány hete kissé elhamarkodtuk a címadást a hírrovatban: Lezárult a Horn-ügy, írtuk, pedig dehogy. Sejthettük volna, hogy a szabályos oknyomozást végző Deport ´56 ezúttal sem hagyja annyiban a katonai ügyészség döntését, és ismét panasszal él a nyomozás leállításával szemben. Igazuk is lett, a vizsgálat folytatódik. Kisvártatva új komponenssel bővült a szerteágazó sztori: a Pénzügyminisztériumban előkerült egy Horn-dosszié.

Külpol

Külpol

Venezuela: Szépség helyett szörnyeteg?

Latin-Amerika már vagy húsz éve halad a diktatúráktól a liberálisan gazdálkodó demokráciák felé, de még nincsenek túl sokan, akiknek ettől jobb lett. Sokan vannak viszont azok, akik - jólétért cserében - kevesebb demokráciával és kevesebb piaccal is kiegyeznének. Venezuelának is egy reménybeli - kellőképpen ködös víziókkal felvértezett - diktátort hozott vasárnap a Mikulás és az elnökválasztás.

Film

Film

Emlékszel Mary Bellre?

Gitta Sereny író, újságíró

Osztrák-magyar származású, de soha nem élt Magyarországon. Németországban, Franciaországban, Angliában és Amerikában töltötte fiatalságát. Íróként és történészként két téma foglalkoztatja: a Harmadik Birodalom és a bajba került gyermekek. Ennél sokkal többet nem lehet róla tudni; annyit mindenesetre, hogy két kötete jelent meg Magyarországon: az egyik a gyermekgyilkos gyermekről szóló Mary Bell esete és most az Európa Kiadó gondozásában az Albert Speer küzdelme az igazsággal című, meglehetősen vaskos darab. Utóbbiban majd háromévnyi háttérinterjúzás és anyaggyűjtés segítségével Hitler főépítészének személyiségét és ezen keresztül a birodalmi vezérkar lélekrajzát igyekszik megosztani a nyilvánossággal. Az is biztos, hogy nagyon kedves és végtelenül furcsa asszony. Ezelőtt soha nem fordult elő velünk, hogy valakit a szállodai ágyában, párnák közt kérdeztünk volna.

Zene

Zene

Kiállítás: Előredőlve (Sárkány Sándor művei a Szolnoki Galériában)

Elhúz előttem a 424-es, orromat megcsapja a pálinka erős, szúrós illata. Hát persze hogy igazi. Vastag üvegű restipohárka, féldecis, áll stabilan a pici mozdony rakterében, tudom, a mozdony elemmel megy, és nem sokáig, mert a kiállító művésznek dehogyis van pénze egy héten át járatni ezt a helyes kis modellt itt, a Szolnoki Galériában, ahová kiváltságos elit-kevesek felzúdulására, mások, sokak, örömére (ki hallott még olyat, hogy egy szolnoki kiállításmegnyitón több százan legyenek, és másnap, harmadnap is jöjjenek, sokan) bebocsáttatást nyert ő, a nyeretlen kétéves, szolnoki lakos, aki azért kiállított már Szentendrén, Moszkvában, Párizsban, Budapesten, képzőművészeti színházat rendezett a MU-ban, a PeCsában, stúdiószínházat hozott létre önerőből a Szolnoki Művésztelepen és így tovább. Szóval dehogyis van pénze elemre a kiállító művésznek, de a mozdony, mintha tudná ezt, zötykölődik tovább. És a pálinka is igazi. Hiteles ember hiteles kiállítása. Nem az újatmondás kényszere, nem az üzenet sulykolása, nem a tétlenség lila játéka szüli a műveket. Egy ember mindennapjai - és persze két dolgos keze - teremtik ezeket a megállított, kimerevített jelenetforgácsokat. "Konzervatív művészet", azt látjuk, amiben élünk - persze álomba-emlékbe porlasztva.

Zene

Lemez: Bőr, dísz, mű (Hole: Celebrity Skin)

Az egész lemezben a címe a legjobb. A név- és címadás, az nagyon megy Courtney Love-nak. Kezdődött - persze a saját művésznevét követően (merthogy a magát pitbullként jellemző papája után elvileg Harrison volna) - a zenekara nevével: Hole (Lyuk), aztán az első album, Pretty On The Inside (Belül szép, 1991), aztán Live Through This (Ezt átélni, 1994, egy héttel férje, Kurt Cobain öngyilkossága után), most pedig a Celebrity Skin (Híres ember bőre). Amit vásárra visznek. Ami a legvonzóbb árucikk. Amit óvni és ápolni szerződésileg kötelező. Aminek közelébe férkőzni külön embertípust kíván - úgy is mint paparazzo. Ami - ha közelről láthatja valaki - kegyetlenül árulkodik tulajdonosa életmódjáról.

Képzőművészet

Képzőművészet

Kicsit régi, de azért új (Makám: a Part)

Jó nyolc éve már, hogy egy köztéri Narancs-tüntetés zárásához kellett nekünk egy tisztességes zenekar. Akkoriban nem nagyon kaseroltuk a világzenét, mégis a Makámot hívtuk, mit is hívtunk volna, ha már a "nóvum és másság" volt a szlogenünk. Hát ez ugrott most be, ahogy az "új" albumra néztem, épp abban a felállásban készült ugyanis. Más kérdés, hogy - mint kiderült - nem is olyan új.

Lélek

Lélek

Tartsa meg magának!

Megrendelem meghatározatlan időre, de legfeljebb 1 évre 5000 Ft-ért a MaNcsot.

Tudomány

Tudomány

Karrier: Euborkafa

A fizetésed körülbelül másfél millió forint havonta. A Brüsszelbe költözéskor bőséges letelepedési támogatást kapsz, első munkaévedben adómentesen vásárolhatsz tartós fogyasztási cikkeket. Soha nem rúgnak ki, legfeljebb áthelyeznek. Évi 24 nap szabadság plusz állami ünnepek és különböző pótszabadságok. Lehetsz közgazdász, jogász, de még jobb, ha bölcsész vagy. Érdekel?