110 mázsa hal pusztult el a Velencei-tóban a nyáron

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 13.

Lokál

A telepítések miatt akár már jövő nyárra helyreállhat a halállomány.

A nyár során a Velencei-tó történt drámai halpusztulásról beszélt Dérer István, a Magyar Horgász Szövetség (Mohosz) főigazgatója az Érd FM-en – számolt be róla a Pecaverzum. „110 mázsánál tart az a leadott mennyiség, ami június második felében, illetve augusztusban esedékes pusztulásokból lett begyűjtve” – mondta a szakember.

Dérer azt mondta, több millió forintot költöttek ártalmatlanításra és az elpusztult halak elszállítására, ám azt nem árulta el, pontosan mekkora összegről is van szó. „A közfeladat-ellátásban benne van az ökológiai károk elhárítása, az ökológiai károk felszámolásának kötelezettsége, ide értve annak anyagi vonzatával is, ami a Mohoszt terheli” – jelentette ki Dérer, aki hozzátette, az anyagi veszteség ennél még nagyobb, mert a horgászturizmusból származó bevételek jelentősen megcsappantak a nyáron, például a Mohosz agárdi nyaralója is kihasználatlan volt.

A tóban viszont a halállomány akár már jövőre is helyreállhat, köszönhetően annak, hogy évente átlagosan négyszer annyi halat telepítenek a tóba, mint amekkora mennyiség e nyár folyamán elpusztult.

(Pecaversum)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk