A budapestiek négyötöde még mindig nem akar múzeumokat látni a Ligetben

  • narancs.hu
  • 2019. március 5.

Lokál

Nem sikerült feltornászni a Liget-projekt támogatottságát.

A Greenpeace Magyarország megbízásából a Závecz Reasearch készített közvélemény-kutatást a témában, személyes adatfelvétellel, a budapesti lakosságra reprezentatív 800 fős mintán. Az eredmény az lett, hogy a fővárosiak csupán 13 százaléka támogatja a kormány és a főváros elképzelését, miszerint új múzeumokra van szükség a Ligetben, míg 83 százalék szeretné megőrizni a Liget jelenlegi közpark jellegét.

A szervezet rákérdezett a meglévő fővárosi zöldterületek nagyságára is: 88 százalék szerint nincs elég zöldterület a városban, új parkokat kellene létrehozni. Összesen 9 százalék szerint elég a meglévő zöldfelületek aránya.

A Greenpeace mindezek az adatok alapján üdvözölte, hogy a Közlekedési Múzeum nem a Városligetben fog felépülni, és azt várja az illetékesektől, hogy ennek tükrében az egész Liget-projektet gondolják újra: "Őrizze meg a Városligetet egybefüggő zöldterületnek, és a múzeumokat különböző fejlesztésre szoruló övezetekbe építse – ez városfejlesztési, közlekedésszervezési és levegőtisztasági szempontból egyaránt előnyös lenne."

A Városliget Zrt. is megszólalt

Cikkünk megjelenése után a projekt felügyeletével megbízott állami cég jelezte, hogy szerintük a  hivatkozott kutatásnál sokkal pontosabb képet ad a fővárosiak véleményéről a Városliget Zrt. megbízásából az Ipsos Zrt. által készített kétfázisú (kvalitatív és kvantitatív) közvélemény-kutatás

A felmérés szerint a megkérdezett Városliget használók 69 százaléka egyetértett azzal, hogy új, korszerű kulturális intézmények is kerüljenek a Ligetbe, ha közben a park zöldfelületét is fejlesztik, és annak nagyságát növelik. "Mindezek alapján kijelenthető, hogy amennyiben a megkérdezettek a Liget Budapest Projekt valós tartalmi elemeiről és célkitűzéseiről, a tervek részletes megismerése mellett kell, hogy véleményt formáljanak, szemben a valóságot torzító, félrevezető kérdésekkel, akkor többségükben egyetértenek vele és támogatják azt" - írta közleményében a cég.

Figyelmébe ajánljuk