Megint veszélyezteti az önkormányzat intézkedése az Auróra fennmaradását

  • narancs.hu
  • 2019. március 5.

Lokál

Nem hagyják magukat, de a helyzet per pillanat nem túl biztató.

Az önkormányzat intézkedésének köszönhetően a nyolcadik kerülti Auróra szórakozóhely Kioszkja, vagyis a pult mostantól nem lehet nyitva 22:00 után, ezt maga az Auróra közölte Facebookon.

„Volt már drograzzia, lebontatták a kertet, bepereltek minket a bérleti szerződésünkre hivatkozva, sőt, még vételi ajánlatot is tettek a házra a tulajdonosnál. Az új front: az Auróra kioszk (pult) ezentúl 22:00 után nem lehet nyitva. A fellebbezést a döntés ellen rögtön beadtuk, a tárgyalás azonban csak március 14-én lesz, az azonnali jogvédelemre vonatkozó kérésünket pedig elutasították, így életbe is lépett az új szabály. Aggodalomra természetesen mindig van ok, de nem hagyjuk magunk!“

A ház tehát nyitva marad, egyetlen program sem marad el, a jövőben a 22:00 utáni bulikban az Auróra Klub pártoló tagjai becsületkasszás alapon tudnak majd sört szerezni a házban, írják.

„A pult 22:00 utáni bezáratása azonban hatalmas bevételkiesést jelent nekünk, ami az egész Auróra fennmaradását veszélyezteti, így minden erőnkkel azon vagyunk, hogy megoldást találjunk a problémára.“

Nyitva tartja magát

Nyitva tartja magát

Fotó: Sióréti Gábor

Az Auróra küzdelmét az önkormányzattal tavaly nyáron foglaltuk össze egy hosszabb cikkben, akkor éppen a kerültei jegyző egy zavaros közleményben be akarta záratni a helyet, de végül nem járt sikerrel.

„Az Auróra egyszerre vendéglátóhely, szórakozóhely és olyan társadalmi vállalkozás, amely civil és aktivista szervezeteket köt össze, infrastruktúrát ad, segíti a közösségépítést, az együttműködést. Lényege a részvétel, a szolidaritás, és az egészhez a vendéglátó tevékenység adja a financiális hátteret. Sajnos a mi példánk azt mutatja, hogy annak, aki ilyesmivel próbálkozik ma Magyarországon, folyamatos hatósági és önkormányzati vegzálásban és akadályoztatásban lesz része” – mondta akkori cikkünkben Schönberger Ádám, az Aurórát fenntartó Marom Egyesület vezetője.

Ahogy akkor írtuk: az Auróra 2014-ben nyílt meg az Observer médiafigyelő cég egykori székhelyén, és jelenleg olyan civil csoportok működnek benne, mint a Láthatatlan Tanoda, a Közélet Iskolája, a Budapest Pride vagy a Roma Sajtóközpont. Az ilyen civil központként működő, nem ritkán baloldali-liberális szellemiségű közösségi helyek a 2010-es évek eleje óta elveszítették a városvezetés bizalmát – erről korábban a Corvin Áruházból kitett, éppen költöző Müszi alapítói meséltek nekünk –, de az Aurórának több is van a rovásán: nemcsak vállalja a társadalmi aktivizmus ügyét, hanem a hely a 2017. áprilisi józsefvárosi időközi képviselőválasztáson a független Bolba Márta melletti kampány bázisa volt. Tavaly tavasszal, a CEU melletti tüntetések idején pár hét alatt az Auróra politikai céltáblává vált.

 

Figyelmébe ajánljuk