Sajtótájékoztatót tartottak abból az alkalomból, hogy bejelentsék: jövőre a „nemzeti összetartozás jegyében" rendezik meg Magyarország Étele szakácsversenyt, amelyre január 5-ig lehet nevezni. Az MTI tudósítása szerint az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke, Asztalos Istvánelmondta, hogy minden nevezett fogás legfeljebb öt elemből állhat, és
kötelezően tartalmaznia kell három, a magyar trikolór színeit adó alapanyagot
(piros paprika, túró, zöld színű zöldség vagy zöldfűszer). A kétfordulós versenyben az ételeket rangos szakmai zsűri bírálja el – tette hozzá. Asztalos szerint hagyományt, modernséget és furfangot keresnek a nevezett ételekben. Az elmúlt évekhez képest újdonság, hogy 4 helyett 3 óra áll majd a szakácsok rendelkezésére a versenyételek elkészítésére, amelyek nettó bekerülési alapanyagköltsége adagonként legfeljebb 1000 forint lehet.
A sajtótájékoztatón Rétvári Bence is megjelent, hogy elmondja „2010 óta fontos célja a magyar kormánynak, hogy minél jobb minőségű és minél egészségesebb ételek kerüljenek a magyar emberek asztalára".
A szakácsverseny helyszíne a Felcsúti Letenyey Lajos Szakközépiskola és Szakiskola lesz. Az intézmény igazgatója, Bányai György arról beszélt, hogy a magyar nemzeti identitás fontos részét képezi a magyar kulináris kultúra, az étkezési szokások, hagyományok összessége.