Áldatlan állapotok az Onkológiai Intézetben: a sorszámhúzáshoz is sorszámot húznak a kemoterápiára várók

  • narancs.hu
  • 2019.07.24 20:25

Lokál

Aki be akar jutni, reggel fél 5-re érkezik.

"Állunk a falnál, mint  a heringek, sokan nem is bírják, és az ájulás határán vannak. Néha akkora a feszültség, hogy majdnem tettlegességig fajul az ordibálás" - mesélte egy olvasó a 24.hu-nak arról, hogyan zajlik a kemoterápiára érkezők mindennapja a korábban Kásler Miklós vezette Országos Onkológiai Intézetben.

Az olvasó, aki rákos beteg édesapját kíséri az intézetbe elmesélte, hogy hajnal 5-kor már nem ő az első érkező, van, aki fél 5-re érkezik, és van olyan, hogy vidékről, ilyenkor a beteg hajnal 3-kor indul útnak. A betegek egymásnak adják a csak "írott sorszámnak" nevezett cetlit, amivel később eljuthatnak az igazi sorszámhúzáshoz, ha szerencséjük van.

Mivel a váróterem 7 óráig zárva tart a betegek és hozzátartozóik a lépcsőházban várakoznak, ami már rendszerint 6 órakor megtelik. 7-kor aztán bejutnak a váróterembe, és az orvosok ajtajai előtt szétszórva várják az "igazi" sorszámot, amivel a regisztrációs pultnál megkapják a papírjaikat. Ezzel vissza kell menni az orvoshoz, aki megállapítja, a páciens mehet-e a kezelésre. Ekkor már körülbelül 9 óra van.

11-ig viszont be kell jutniuk az orvoshoz, hogy aznap megkaphassák a 4-5 órán át tartó kemoterápiás kezelést. "Ettől hullik ki az ember haja, nem a kemótól" - mondta az egyik beteg az áldatlan állapotokra.

Neked ajánljuk

A gyöngy

  • Halasi Zoltán

A király elküldi fiát messze földre, hozza el a kígyótól a kincset. Mielőtt a fiú útnak indul, meg kell válnia ruhájától. Megérkezik, elvegyül az ottaniak között. Ételüktől azonban mintegy álomba merül, megfeledkezik királyfi voltáról, küldetéséről. Apja levele téríti magához. Megigézi a kígyót, megszerzi a kincset. Hazatér, megdicsőül.

Máshogy mutatja ki

  • SzSz

„Az utolsó túlélő halálával Auschwitzot beveszi a kirakatból a történelem. Lomtárba kerül, ott porosodik majd a sötétben a tatárjárás és a waterlooi csata közt” – nyilatkozta Röhrig Géza egy interjúban a Saul fia diadalmenetének egyik állomásán –, a Born in Auschwitz egyszerre igazolja és cáfolja e kijelentést azzal, hogy bemutatja, hogyan hatja át a tragédia háromgenerációnyi család életét.