Egy nagykanizsai férfi besokallt, kinyitja a kocsmáját

  • narancs.hu
  • 2021. január 22.

Lokál

Vagy legalábbis belengette. Mert a csőd fenyegeti a korlátozások miatt.

"A munkavállalóinknak muszáj bevételhez jutniuk, ehhez nincsen más lehetőségünk, mint az, hogy megnyitni. Hiába mondja azt a kormány, hogy segítséget nyújt és támogatást nyújt, sajnos ez nem így van" – nyilatkozta az ATV-nek Borda Balázs, a nagykanizsai Resti Presszó és Söröző tulajdonosa. A vendéglátóipari egység vezetője szerint a járvány első hullámát is megszenvedték, a második azonban már csőddel fenyeget, ezért február elsején kinyitja a kocsmát.

A nyitási tervet – mivel Borda Balázs azt egy terjedelemes Facebook bejegyzésben tette közhírré elsőként – még az Operatív Törzs reakcióját is kiváltotta. A szokásos napi sajtótájékoztatón Kiss Róbert egy nyakatekert mondatban bírálta a tervet: "Egy étterem tekintetében nem csak a védelmi intézkedést megszegő, hanem maga a vendéglátó üzlet tulajdonosai illetve üzemeltető felelőssége is továbbra is fennáll."

De elítélte a törvényellenes akciót a Vendéglátók Ipartestületének elnöke, Kovács László is, ő azonban megérti a a tulajdonos elkeseredését. Mert bár a munkáltatók járulékmentességet kapnak, továbbá a bruttó bérek kifizetésére is 50 százalékos támogatást vehetnek igénybe, a többségük szerint ez így nem lesz elég a túléléshez.

"Kevés, nagyon-nagyon nehéz helyzetben van a vendéglátás, félő, hogy a vállalkozásoknak több mint a fele tönkre fog menni és csődöt fog mondani. Tehát sürgős állami támogatásra van szükség, és ennél még nagyobbra, mint ez a munkabérmegtartó támogatás."

Neked ajánljuk