Letették Budapest első Makovecz-templomának alapkövét

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. szept. 23., 18:38
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Pesterzsébeten épül közadakozásból, valamint a kormány, a főváros és az önkormányzat támogatásával. Varga Mihály szerint történelmi adósságot törlesztenek.

A XX. kerületi Mátyás téren tették le Budapest első Makovecz-templomának alapkövét. A Pesterzsébet Szabó-telepi Református Egyházközség temploma a kormány és az önkormányzat támogatásával, valamint közadakozásból épül meg.

Az ünnepségen Varga Mihály pénzügyminiszter arról beszélt, a templom terve közel állt a világhírű építész szívéhez, jól illeszkedett életművéhez, méltó volt magyarság iránti elkötelezettségéhez és szellemiségéhez.

false

 

Fotó: MTI

Varga szerint történelmi adósságot törlesztenek a templom építésével, hiszen nincs a fővárosban Makovecz Imre által tervezett templom.

Varga Mihály szerint ahogyan a templom esetében, úgy a nemzet életében is az volt a kérdés, „merünk-e saját lábunkra állni, és saját döntéseinket meghozni”. „Igennel válaszoltunk ezekre a kérdésekre, ennek köszönhetjük, hogy ma már többet tehetünk a fejlődésért, a családokért, és a magyarság értékeinek megőrzéséért.”

„Míg tőlünk nyugatra pusztulnak a keresztény templomok, eltávolítják a kereszteket az épületekről, addig nálunk új templomok épülnek, megerősítéséül annak, hogy a keresztény értékek mentén maradhatunk meg hazánkban magyarnak, építhetünk erős és független államot” – fogalmazott a miniszterelnök-helyettes.

Az ünnepségen Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes arról beszélt, Makovecz Imre organikus építészete segít kitekinteni a mindennapi városi létből, a természet és Isten felé.

Szabados Ákos, Pesterzsébet polgármestere szerint a templomépület ékessége lesz a kerületnek és példája a Pesterzsébeten képviselt összefogásnak, mentalitásnak. „Valamennyi felekezet gyülekezetét igyekszünk a magunk eszközeivel támogatni, hogy ez a kerület legyen az otthonunk, ahol közösen, családként, egy gondolat, a keresztényi szeretet mentén dolgozunk, élünk.”

Az építkezés kiemelkedő mecénása volt Bagdy Emőke pszichológus, aki édesapja, a közösség korábbi lelkipásztora emlékére egyévi jövedelmét ajánlotta fel a templomépítés céljára, és a közadakozás élére állt. Ő az ünnepségen arról beszélt, akik adományoztak, nagy ügyet szolgáltak, és adományuk túlmutat azon, hogy odaadták forintjaikat. „Kinyitották a szívüket és példát adtak arról, mi a keresztény Európában erős vár vagyunk, ahol új templomok épülnek, és ahol megerősítjük hitünket, összetartunk és vigyázunk egymásra, és megőrizzük a hitet, ami megtart bennünket.”

false

 

Fotó: MTI

A templomépítést levélben köszöntötte Orbán Viktor miniszterelnök, aki szerint a templom méltó hajléka lesz a gyülekezetnek, és díszére válik Pesterzsébetnek is.

A gyülekezet Földesi Gyula korábbi alpolgármester, a Fidesz választókerületi elnöke javaslatára kereste meg Makovecz Imrét, aki egyik utolsó munkájaként készítette el az új templom vázlatrajzát, a részletes tervek kidolgozásával pedig Dósa-Papp Tamás építészt bízta meg.

A templomhoz 65 millió forint gyűlt össze a közadakozás során, a XX. kerületi önkormányzat 4,5 millió forinttal támogatta az építkezést, a kormány pedig 640 millió forint támogatást adott, de dotálta az új templomot a Fővárosi Önkormányzat is. Az ünnepségen bemutatott makettet Schmitt Pál volt köztársasági elnök és felesége adományából készítették el.

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. szept. 23., 18:38
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 5
  rworse
  2018. szeptember 24., hétfő 16:33
  Mészáros yachtját tavaly 6,8milliárdért hirdették.
 2. 4
  Nonemart
  2018. szeptember 24., hétfő 14:40
  Nem állom meg ! Egy újabb felesleges templom a mi pénzünkön a református maffia kedvére ! Miért nem a Dél-pesti Kórháznak adnak 600 millát meg bagdyék egyéves fizetését ? A kórháznak arra nincs szüksége ?
 3. 3
  naki
  2018. szeptember 24., hétfő 08:12
  borzalom
 4. 2
  rworse
  2018. szeptember 24., hétfő 07:53
  "Pesterzsébeten épül közadakozásból, valamint a kormány, a főváros és az önkormányzat támogatásával."

  Hja, a milliárdos szintű összegből 65millió közadakozás. Akkor fordítva kéne a valamintet írni. Valamint, futottak még közadakozás is volt.


  "Varga szerint történelmi adósságot törlesztenek a templom építésével, hiszen nincs a fővárosban Makovecz Imre által tervezett templom."

  Akkor hiánypótló mű is, mároedig én a történelmi adósságnál csak a hiánypótló művet szeretem jobban, ez meg egyszerre mindkattő, úgyhogy mindjárt elélvezek.


  "Varga Mihály szerint ahogyan a templom esetében, úgy a nemzet életében is az volt a kérdés, „merünk-e saját lábunkra állni, és saját döntéseinket meghozni”. „Igennel válaszoltunk ezekre a kérdésekre, ennek köszönhetjük, hogy ma már többet tehetünk a fejlődésért, a családokért, és a magyarság értékeinek megőrzéséért.”
  „Míg tőlünk nyugatra pusztulnak a keresztény templomok, eltávolítják a kereszteket az épületekről, addig nálunk új templomok épülnek, megerősítéséül annak, hogy a keresztény értékek mentén maradhatunk meg hazánkban magyarnak, építhetünk erős és független államot” – fogalmazott a miniszterelnök-helyettes."

  Örülök, hogy végre a halványszürkeeminenciásnak is be kellett ugrania szólistaként a papagájkommandóba. Nehogy már elsunnyogja a nyilvános elköteleződést, garasletevést.
 5. 1
  Mist
  2018. szeptember 23., 23:28
  Csak az alapozást és az alap vízszigetelését ki ne felejtsék,
  mint történt a százhalombattai Makovecz templomnál anno!
  Most építik újjá, pár csillió forintért (amúgy kb 25 éves).
  Régen templomokat 600-900 évre építettek!

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kultúra

még több Kultúra...

Narancs