12 millió forintnyi bírságot szedett be eddig a reptér az éjszakai repülési tilalom miatt

  • narancs.hu
  • 2020. február 10.

Lokál

Négy hónap alatt 176-szor szegték meg a tilalmat a légitársaságok, ezért fizetniük kellett.

35,4 ezer euró (csaknem 12 millió forint) bírságot szabott ki eddig a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető cég különböző légitársaságokra, mert éjfél és hajnali öt óra között repültek Budapest felett - írja a Világgazdaság az az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlése alapján.

A lap cikke szerint eddig 15 légitársaságot bírságoltak meg, amelyek a statisztikák szerint összesen 176 olyan műveletet hajtottak végre, amely beleesett az úgynevezett mélyalvási – éjfél és hajnali öt óra közötti – időszakba.

Az ITM közlése szerint a légitársaságok a teljes összeget befizették, és egyetlen esetben sem vitatták a bírságot. Ezt a tételt – amely a társaság légügyi hatóság által jóváhagyott, hivatalos díjszabályzatának részét képezi – kizárólag a Budapest Airport jogosult megállapítani.

A teljesítését megtagadni vagy azzal szemben jogorvoslattal élni éppen ezért nincs mód. A reptér üzemeltetője azt vállalta, hogy az így befolyt összeget teljes egészében a legújabb, önkéntes zajszigetelési programjának megvalósítására fordítja.

A bírságot tavaly október óta szabja ki a Budapest Airport.

Figyelmébe ajánljuk