Magyarországon is tombol már a Ciara – Nyugat-Európában gyereket sodort el, kerítést döntött ki

  • narancs.hu
  • 2020. február 10.

Lokál

Az ország egyes részein másodfokú, többi területén első fokú figyelmeztetést adtak ki.

A Ciara már Magyarországot is elérte, ám a viharciklon akkora kiterjedésű, hogy hiába húzódott keletre, még mindig érezteti hatását Skóciában, az Egyesült Királyságban, Csehországban, Németországban és Svédországban is komoly károkat okozva.

A Ciara 2013 óta a legerősebb vihar a térségben, óránkénti 90-160 kilométeres széllökések is kísérhetik. És mint arról már számos, a klímaváltozással foglalkozó cikkünkben írtunk, az éghajlatváltozást mi sem jelzi jobban, mint a szélsőséges időjárás.

"A Ciara fákat csavarhat ki a földből, vezetékeket szakíthat le, megrongálhatja a házak tetőszerkezetét, közlekedési zavarokat és akadályokat idézhet elő, ezért fontos, hogy készüljünk fel és tudatosan védekezzünk az erős széllökések ellen" – szolgál tanáccsal az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Az OKF szerint érdemes bezárni a nyílászárókat, vigyünk be a házba minden olyan tárgyat, amelyet a szél felkaphat, áramtalanítsuk az elektromos berendezéseket, készüljünk fel egy esetleges áramszünetre. Arra is figyelmeztettek tegnap, hogy ne hagyjuk felügyelet nélkül a gyerekeket és a betegeket, valamint ha tehetjük, ne menjünk ki a szabadba.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat közlése szerint hétfőn és kedden már országszerte lehet számítani akár 90 km/órás sebességet is meghaladó, rendkívül erős széllökésekre. A hét első óráiban ennek már a fél ország érezhette a hatását. De a hidegfront mentén a Dunántúlon egy-egy zivatar is kialakulhat.

false

 

Fotó: Időkép

Elsodort egy gyereket a szél

A hétvégén Nyugat-Európa jó részét szinte letarolta a Ciara. A téli vihar orkán erejű széllel tombolt, életveszélyes helyzeteket teremtett. Kukákat reptetett a szél a magasba, ajtókat vágott ki, kerítést döntött le, járműveket rongált meg. Sok helyen megbénította a közlekedést vagy épp rekord idejű légi utat produkált, megárasztotta a folyókat, partra nyomta a tavak vagy a tenger vizét.

Sky News on Twitter

A man in Leeds narrowly missed being crushed by a fence as #StormCiara brought winds of up to 97mph to Britain. To read more about the stormy weather battering the UK, click here: https://t.co/hnkz6FbTx9 https://t.co/2ekpdNus7q

A Brit-szigeteken például a szél néhol elérte az óránkénti 150 kilométeres sebességet. De Skóciában 203 km/h-s széllökést is mértek. A helyi meteorológiai szolgálat áradásokra, a tengerparti településeket fenyegető erős hullámokra és a repülő törmelék jelentette veszélyekre hívta fel a lakosság figyelmét. Kompjáratokat kellett törölni az időjárás miatt, komoly késések voltak a vonatközlekedésben, és járatok tucatjait törölték a londoni repülőtereken – írta a BBC.

A tenger hullámai átcsapnak egy világítótorony fölött, miközben a Ciara vihar tombol az Anglia déli partvidékén fekvő Newhavenben

A tenger hullámai átcsaptak egy világítótorony fölött - A Ciara tombol az Anglia déli partvidékén fekvő Newhavenben

Fotó: MTI/AP

Tömeges járattörlések voltak más nyugat- és észak-európai országokban is, Belgiumban,  Írországban, Németországban, Hollandiában, Dániában, Svédországban és Norvégiában.

Áramkimaradás okozott nehézséget, de a viharos erejű szél fákat döntött ki és tetőszerkezeteket rongált meg. Több európai városban hétfőre tanítási szünetet rendeltek el az iskolákban, valamint számos sportrendezvényt is töröltek.

Mások mellett a Sky News is egymás után publikálja a videókat a Ciara hatásairól. Van olyan felvétel, (alább látható is) amelyen az látszik, hogy Blackpoolban elfúj, elsodor egy gyereket az utcán a szél.

Sky News on Twitter

This is the moment a young child was blown down the street by #StormCiara in Blackpool. Read the latest on the storm here https://t.co/iLfMe21v1s https://t.co/1OWu9hrZXr

Figyelmeztetést adtak ki Magyarország területére

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfői közlése szerint az országszerte erősödő szél miatt Pest, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Veszprém és Zala megyére másodfokú, a többi megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki. Az Időkép folyamatosan frissülő széltérképen mutatja, hol tart épp a viharciklon.

false

 

Fotó: Időkép

Mint az az Országos Meteorológiai Szolgálata előrejelzéséből kiderül, a Dunántúlon viharos, a délnyugati megyékben esetleg erősen viharos (90 kilométer/óra feletti) széllökésekre is lehet számítani. A hétfő délutáni órákban egy hidegfront is érkezik, amelynek környezetében az északnyugati irányba forduló szelet országszerte viharos, elsősorban az Észak-Dunántúlon erősen viharos (akár 80-100 kilométer/órás) széllökések is kísérhetik. A hétfő esti órákra a front átvonultával átmenetileg csillapodik a légmozgás, kedden napközben azonban az északi országrészben ismételten erősen viharossá fokozódik a szél.

Már most is sok munkát ad a viharos szél a tűzoltóknak – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes-szóvivője az MTI-vel. Dóka Imre elmondta, mostanáig mintegy 150 riasztást kaptak a vihar miatt. A legtöbb hívást Zala és Somogy megyében kapták. Jellemzően fakidőlések, leszakadt faágak miatt kérik a tűzoltók segítségét.

A Ciara miatt az Időkép adatai szerint Sopronban már 106 km/h-s széllökést mértek, a Kendig-csúcsról pedig 101 km/h-s erősségű levegőmozgásról érkezett adat hétfőn reggel. De délelőtt Zalaegerszegen 96 km/h-val, Pécsen 90 km/h-val, Dunaújvárosban is 80 km/h-val, Mezőberényben 51 km/h-val, Etyeken 64 km/h-val, Inárcson pedig 45 km/h-val is fújt a szél.

Ám az Országos Meteorológiai Szolgálat azt írja Facebook-oldalán, hogy az Időképen megjelent Sopronban mért széladat nem tekinthető reprezentatívnak az egész városra vonatkozóan, mert maguk eddig mindössze 64 km/h-s szélerősséget mértek ott. Délelőtt 10 órára viszont közlésük szerint az Észak-Dunántúlon már síkvidéken is mértek 90 km/h-t elérő széllökést.

"Ha mégis a szabad ég alatt ér minket a szélvihar, viselkedjünk nyugodtan és körültekintően: keressünk védett, stabil helyet (épületeket és aluljárókat), kerüljük a fákat, védjük a szemünket, az erős széllökések ellen pedig oszlopba vagy kerítésbe kapaszkodjunk" – int óvatosságra a katasztrófavédelem. "A kisgyerekeket fokozottan védjük a széltől. Hagyjuk el járművünket, mert bentről csak korlátozottan érzékelhetők a fenyegető veszélyek (például egy fa dőlése). Ne közelítsük meg se a leszakadt vezetékeket, se az állatokat, mert a viharban viselkedésük kiszámíthatatlanná válhat."

Veszélyhelyzet, baleset és viharkárok esetén hívják a mentőegységeket a 112-es telefonszámon!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?