Elállt az I. kerület a buszterminál tervétől

  • narancs.hu
  • 2021. május 12.

Lokál

Mégsem lesz buszparkoló a Mészáros utcánál, felfüggesztik a munkálatokat.

"Felfüggesztjük a Mészáros utcai buszparkolóval kapcsolatos előkészítési munkákat", közölte V. Naszályi Márta I. kerületi polgármester. A tervek szerint egyszerre 60 busznak helyet adó parkoló eredetileg a Mészáros utcánál, a két benzinkút közötti, MÁV-iparterületen épült volna meg, hozzájárulva ahhoz, hogy turistabuszok máshol ne várakozhassanak a kerületben.

"Amikor a Mészáros utcai buszparkoló megvalósításáról döntöttünk, az a cél vezérelt bennünket, hogy mentesítsük a Várat, a Gellérthegyet és a kerület egészét a pandémiát megelőző turistabusz-káosz alól, amikor naponta több száz busz hajtott be és keringett a kerületben – szabályozatlanul, füstöt pöfékelve, közlekedési káoszt előidézve. Az elmúlt hónap során megannyi lakossági és szakmai egyeztetést folytattunk a projekttel kapcsolatban. Ezek során számos valós aggodalmat és felvetést hallgattunk meg és építettünk be a tervezési folyamatba. Ugyanakkor több olyan támadással is szembesültünk, amelyek ezeket az aggályokat politikai célokra és félelemkeltésre használták fel", írta közleményében a polgármester.

V. Naszályi arra is kitért, hogy MÁV ígérete ellenére nem írta alá a szerződést a kerülettel. Mindezen okok miatt a polgármester visszakérte a tervezetett buszparkoló területére vonatkozó bérleti szerződést a MÁV-tól, egyúttal az előkészületi munkálatokat leállíttatta.

V. Naszályi Márta szerint a buszparkolóval nyerne a kerület, de "az önkormányzat elkötelezett abban, hogy olyan megoldás szülessen, ami nem növeli a környék zaj és légszennyezését, és bírja a kerület lakóinak támogatását".

Figyelmébe ajánljuk