Eltűnhet a magyar málna

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 24.

Lokál

Nem bírja a hosszabb hőhullámokat és egyre kevésbé éri meg kézzel leszedetni.

Egyre kevesebb a hazai málna, valószínűleg teljesen ki fog kopni a szabadföldi termesztése, írja a 24.hu egy szakértői nyilatkozat alapján.

A hőhullámok idén idén nyáron szinte teljesen ellehetetlenült a málnatermesztés, lassan incs élrteme termesztésről beszélni, mondta Csizmadia György, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér megyei kertészeti osztályának vezetője az Inforádiónak.

A hosszabb kánikulát, szárazságot nehezen tolerálja a málna, ráadásul a kézi szedés egyre kevesbe éri meg, nehéz kigazdálkodni a munkások fizetségét. Ráadásul Magyarországon olyan fajta málnát termesztenek mintegy 200 hektáron, amelyet nem lehet kombájnnak szüretelni, ellentétben Szerbiával és Lengyelországgal például, ahol az ipari málnatermesztés sikerágazat.

A szakember szerint ha nem kezdenek komájnnal szedhető fajtát termeszteni, nem lesz itthon szabadföldi málnatermesztés.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

A Rákóczi úti villamosok nyomában

A fővárosi polgármesterválasztásra készülődve idézzük fel kilenc évvel ezelőtti cikkünket, amelyben a Rákóczi úton, a Thököly úton, a Kossuth Lajos utcán és az Erzsébet hídon futó villamosokra emlékeztünk.