Emléktáblát avatnak Puczi Béla emlékére a Nyugatinál

  • narancs.hu
  • 2017. december 9.

Lokál

Vasárnap, Nyugati pályaudvar, két óra. És miért fontos ember Puczi Béla? Biztosan ismerik ezt a mondatot: „Ne féljetek, magyarok, mert itt vannak a cigányok!”

„Ne féljetek, magyarok, mert itt vannak a cigányok!” – ezt kiáltották az 1990-es marosvásárhelyi magyarellenes pogrom idején a magyarok védelmére kelő cigányok. Puczi Béla volt az egyik vezetője a magyarokat védő roma csapatnak, megtorlásul börtönbe zárták és megkínozták. „Amikor a börtönbüntetés elől Magyarországra menekült, nem hősként, hanem román cigányként tekintettek rá. Sok hányattatás után 2009-ben, 61 évesen hajléktalanként halt meg Budapesten” – olvasható Puczi Béla emléktáblájának avatására létrehozott Facebook-oldalon. Az avatás vasárnap lesz délután két órakor, a Nyugati pályaudvar melletti taxiparkolónál.

false

 

Fotó: Forrás: Facebook

A szervezők szerint Puczi Béla emlékének ápolása az évek során etnikai hovatartozástól és világnézettől függetlenül közüggyé vált. „Nagyon sokan gondoljuk úgy, hogy Puczi Béla és társainak hőstette üzenet minden cigány és nem cigány magyarnak, határon innen és túl, hogy minden nehézség ellenére összetartozunk. Idén nyáron Puczi emlékének tisztelői – többek között a Roma Sajtóközpont és az Idetartozunk Egyesület – közadakozást kezdeményeztek egy emléktábla felállítása céljából, ami sikeresen zárult. Az emléktáblát Kállai András szobrászművész készítette társadalmi munkában, melyet a szükséges engedélyek beszerzése és a MÁV nagyvonalú hozzájárulása után a Nyugati pályaudvar falán fogunk elhelyezni.”

Puczi Béláról és az emléktábláról a marosvásárhelyi rádióban beszélt hosszabban Setét Jenő aktivista.

Figyelmébe ajánljuk