Ezzel a figurával biztosan nem találkozott még, pedig régóta ott bujkál a kis Jézus közelében

  • BM
  • 2019. december 17.

Lokál

Bemutatjuk El Caganert.

Furcsa élményben lehet része, ha Katalóniában tölti a karácsonyt, ugyanis arrafelé a betlehemi jászol kapott egy extra szereplőt. Bemutatjuk – a HowStuffWorks nyomán – El Caganert, aki Jézus, Mária és József, az angyal, a pásztorok, a háromkirályok, az ökör, a bárány és a szamár mellett helyet szorított magának a színen.

Katalánul az el caganer nagyjából annyit tesz, hogy a kakiló, ugyanakkor egyes források szerint ennél durvább értelmezése is lehet. Legnépszerűbb ábrázolása szerint a titokzatos személy piros sapkát visel, miközben félreérthetetlen pózban van (letolt nadrággal guggol).

El caganer

El Caganer küzd az elemekkel

Fotó: HowStuffWorks

El Caganert valahol a háttérben szokták elhelyezni, hiszen tiszteletlenség jól látható helyre rakni, ugyanakkor a gyerekek között dívik egy játék, amelynek a lényege, hogy meg kell találni őt.

Ne gondolják azt, hogy El Caganer az istentelen jelenkor szüleménye: egyes források szerint az elmúlt két évszázadban is már jászol körül ólálkodott. Senki nem tudja, hogy mi az eredettörténete, de néhány teória azért akad: mivel a fekáliát a történelem során tárgyázásra használták, egyesek szerint El Caganer a termékenység szimbóluma. Továbbá a keresztény hit szerint Jézus szó szerint emberré változott, ezért úgy vélik egyesek, a szobor az emberiség közös kötelékeire emlékeztet. De az is lehet, hogy a sebezhetőséget formálja meg, hiszen meglehetősen méltánytalan pillanatban van ábrázolva a piros sapkás férfi.

El Caganer népszerűsége 2003-ban ugrott meg, miután a katalóniai szobrok iránti kereslet visszaesett, és megindult az olcsó kínai importtermékek kereskedelme. Azóta már több politikust – Boris Johnsont, Donald Trumpot – is megformáltak hasonló pozitúrában.

Figyelmébe ajánljuk