A határérték százszorosát is meghaladták a mérgező anyagok a Mátrai Erőműnél

  • narancs.hu
  • 2019. december 17.

Lokál

Az Erőmű már akkor perrel fenyegetett, mikor tízszeres túllépésről szóltak a hírek.

Mint arról novemberben mi is beszámoltunk, többen rosszul lettek a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Mátrai Erőmű visontai telephelyén felszabadult gázoktól. A probléma forrása az Őzse-völgyi víztározó technológiai vize volt. A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Visonta öt pontján végzett méréseket és megállapította, hogy a levegő nem szennyezett. Az Erőműben ugyanakkor kimutatták kénhidrogén és nitrogén-monoxid egészségügyi határértéket meghaladó koncentrációját, valamint foszfor-hidrogént – mindhárom rendkívül mérgezőnek számít.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság csak közérdekű adatigénylésre volt hajlandó kiadni a mérési adatokat, melyek még aggasztóbban festenek, mint az előzetesen sejteni lehetett: két alkalommal is százszoros nagyságrendben mértek a határértéket meghaladó szintet – írta meg a Népszava. Korábban az erőmű azért is perrel fenyegette meg a lapot, mert tízszeres túllépésről írt.

Egészségügyi határérték meghatározásakor az ún. MAK-értéket veszik figyelembe a szakértők. Ez a gázok, gőzök és egyéb anyagok azon maximum értéke, amely átlagos, 40 órás munkahéttel, és napi 8 órás műszakkal számolva nem káros az alkalmazottak egészségére és nem jelent elfogadhatatlan kockázatot. A MAK-érték rövid távú megemelkedése, például szivárgást követően nem okoz szükségszerűen mérgezést; ha azonban a mérgező gáz a MAK-érték 5-10-szeresére emelkedik, akkor a hosszú ideig tartó jelenlét mérgezés akut jeleit okozhatja.

A katasztrófavédelem adatai szerint a foszfin MAK-értéke 0,1 ppm-ről november 11-én 13 óra 20 perckor 13,6 ppm-re emelkedett, ami a határérték 136-szorosa. Ez az érték húsz perc múlva már "csak" tizenegyszeres, vagyis 1,1 ppm volt. A kénhidrogén-koncentráció ugyanezen a napon többször is a MAK-érték négyszerese volt. Két nappal később a foszfinból 23 óra 50 perckor a MAK-érték 152-szeresét mérték. Az értékek további alakulásáról azért nem tudunk semmit, mert a Katasztrófavédelem nem közölt további adatokat.

A Népszava igyekezett megtudni a november 11-i mérések adatait is, ugyanis akkor is történtek érdekes dolgok a Mátrai Erőműben: november 6-án az erőmű szivattyúját javító munkások irritációra panaszkodtak, szemeik könnyeztek és kipirosodtak, folyt az orruk. Másnap délelőtt a vízellátási, valamint a vegyészeti és környezetvédelmi osztály vezetője ugyanerre panaszkodott, ezért szellőztetést rendeltek el. November 9-én helyeztek fel egy nagy teljesítményű ventilátort, amelynek segítségével a helyiség kiszellőzött, a gázterhelés pedig megszűnt – mondta sajtótájékoztatóján Hampó Norbert, az erőmű biztonsági igazgatója. Ennek ellenére november 11-én mégis a határértéket sokszorosan meghaladó szinteken mérték a mérgező gázokat.

Figyelmébe ajánljuk