Ha kell, kordont is bontanak, de akkor is szabadon vonulnak a Pride-osok szombaton

  • MTI/narancs.hu
  • 2017. július 7.

Lokál

A szervezők a nyitott vonulás mellett döntöttek.

Alternatív útvonalat, vagy akár kordonbontást is terveznek a szombati Budapest Pride szervezői, akik szabad és biztonságos vonulást szeretnének elérni, mondták el mai sajtótájékoztatójukon.

Karlik Cintia, a Budapest Pride szóvivője reagált a rendőrség csütörtöki bejelentésére, miszerint a vonulást hermetikus területelzárással biztosítanák. A szóvivő szerint ez "indokolatlan és aránytalan" korlátozás lenne, ráadásul a kordonok sem nyújthatnak teljes biztonságot, a rendőri jelenlét annál inkább. Karlik szerint

a szervezők teljesen felkészültek a nyitott vonulásra,

a résztvevők eddig pozitívan értékelték ezt a szándékukat. A rendőrséget évek óta kérik a szervezők egy jobb megoldás kitalálására a kordonok helyett, amit 2008 óta használnak. A kordonok értelmetlenségére a sajtótájékoztató alatt is felhívták a figyelmet: míg ők egy lezárt terület előtt beszéltek, az újságírók csak a kordonokon belülre állva kérdezhettek. Karlik szerint nem létező jogszabályok alapján akarják elérni, hogy "bizonyos emberek csak kordonok között nyilvánulhatnak meg".

Hogy mi történik, ha a rendőrség mégis kirakja a kordonokat, arra végleges forgatókönyvük még nincs a szervezőknek, a "biztonságot szem előtt tartva hoznak majd döntést, ami a törvényes eszközök kimerülése után

akár a kordonbontás is lehet".

Hollander Dániel, a Budapest Pride másik szóvivője adatokkal is szolgált: a szervezők 250 menetkísérővel és 50 jogi megfigyelővel segítik a biztonságot, ráadásul pozitívum, hogy tavaly már egyáltalán nem voltak ellentüntetők a meneten.

(MTI)

Figyelmébe ajánljuk