Ha kis mértékben is, de végre javult a Tisza-tó helyzete

Lokál

Két centiméterrel emelkedett a vízállás a tóban, közölte a Kötivízig.

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivízig) szerint a tóban bár 83 centiméterrel alacsonyabb a vízállás az aszályos időszakra betározott maximális nyári vízszinthez képest (Kisköre-felső vízmércén 740 cm), az augusztus 21-22-én hullott csapadék hatására a Kisköre feletti folyószakaszon a vízszintek stabilizálódnak vagy kis mértékben emelkednek. 

Mint a Kötivízig írta, az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt tovább – nagyjából 10 százalékkal – csökkenő mezőgazdasági vízigény, az alacsonyabb hőmérsékletből adódó kisebb párolgás, valamint a vízgyűjtőkön lehullott eső együttes hatására a Tisza-tó számított vízmérlege pozitívba fordult. Azaz a befolyt víz mennyisége meghaladta a kiáramló víz mennyiségét, ez pedig többlet lehetőséget adott arra, hogy minimálisan, de növelni tudják a betározott víz nagyságát a tóban.

A Tisza-tó vízszintje 2 centiméterrel magasabb, mint a hétfői, de a turisztikai célú hajózási vízszintnek (+680 cm) még így is alatta van 23 centiméterrel.

A Tisza-tó vízszintje a következő napon várhatóan a Kisköre-felső vízmércén mért +657 - +660 cm-es vízszinttartományban áll meg, tehát stabilizálódik vagy kis mértékben emelkedik.

A Tisza-tóban a sekély, madarak számára gázolhatóvá vált területeken fokozottan jelentkezik a madárkár, ami vélhetően már most komoly veszteséget jelent az idei ivadékállományban. Ezt már a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. közölte a honlapján. Hozzátették: fokozottan számolni kell azzal, hogy egyes területrészek kizáródhatnak, ami nem csak a megközelítést nehezíti, de ott, a kint rekedt halak életfeltételei is rohamosan romlani kezdenek. Ugyanakkor bár az oxigénviszonyok romlottak, de még nem érték el a kritikus szintet. Egyelőre halpusztulást nem tapasztaltak.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk