Második világháborús hajóroncsok kerültek felszínre a Duna szerb részén

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 22.

Lokál

Több mint 20 hajóroncs bukkant elő a kelet-szerbiai Prahovo közelében, amelyek közül sok még mindig több tonna lőszert és robbanóanyagot tartalmaz, veszélyt jelent a hajózásra.

Az Európát sújtó súlyos aszály következtében egyre több hajóroncs bukkan elő a vízmedrekből. A Duna vízszintje közel egy évszázada az egyik legalacsonyabbra süllyedt. A Duna szerbiai szakaszán például több tucat, a második világháborúban elsüllyedt, robbanóanyaggal megrakott német hadihajó roncsai kerültek elő.

A Prahovo város közelében előkerült hajók a náci Németország fekete-tengeri flottája által 1944-ben a Duna mentén elsüllyesztett hajók közé tartoztak, amikor visszavonultak az előrenyomuló szovjet csapatok elől. Alacsony vízállás idején még mindig akadályozzák a folyami közlekedést – írja a Reuters. A több mint 20 hajóroncsot hozott napvilágra a Duna egy szakaszán, a kelet-szerbiai Prahovo közelében, amelyek közül sok még mindig több tonna lőszert és robbanóanyagot tartalmaz, és veszélyt jelent a hajózásra.

Prahovónál a Duna hajózható szakaszát a roncsok 180 méterről mindössze 100 méterre szűkítették le.

A folyómederben szétszórt hajók némelyikén még megvannak a tornyok, parancsnoki hidak, törött árbócok, míg mások többnyire víz alatt, homokpadok alatt fekszenek.

A szerb kormány márciusban pályázatot írt ki a hajótestek megmentésére, valamint a lőszerek és robbanóanyagok eltávolítására. A művelet költségeit 29 millió euróra (30 millió dollár) becsülték.

(Reuters)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk