Hat év után végre fölújítják a leégett tornatermet

  • narancs.hu
  • 2024. január 13.

Lokál

Azért tartott eddig, mert a kormány eredetileg új teremre adott volna pénzt Szegeden, de az arra nem volt elég, ezért a régit kell renoválni.

Elkezdődött Szegeden a Madách Imre Általános Iskola hat évvel ezelőtt leégett tornatermének felújítása – tudósított a Szeged Televízió.

A múlt század eleji épület 2018 áprilisában gyulladt ki, beszakadt a teteje, csak a falak maradtak meg. A  tűz okát nem sikerült kideríteni. A diákok azóta barakkteremben, illetve az udvaron és a közeli téren tornáztak.

A tévériport arról szól, hogy a diákok már nagyon várják a tornatermet, de mivel az iskola igazgatója és a tankerületi központ igazgatója nem akart nyilatkozni, így most nem tudják meg a tévénézők, mikorra készül el a beruházás.

A szegeder.hu arról ír, a kivitelezővel már tavaly augusztusban szerződést kötöttek, 174,4 millióért újítja föl eredeti állapotában a helyi védelem alatt álló tornatermet, új szertár készül és a fűtési rendszer is megújul. 

Az, hogy a leégett tornaterem helyreállítása eddig húzódott, az országos stadionépítések fényében állandó beszédtéma volt Szegeden. 2019-ben ráadásul bejelentették, hogy 35,8 milliárd forintból kézilabda-csarnokot építtet az állam a Tisza-parti városban, ami el is készült. 

Úgy látszott, a Csányi Sándorhoz ezer szállal kötődő kézilabdacsapat arénája sürgősebb és fontosabb, mint az, hogy az iskolások rendes körülmények között tornázzanak. Bartók Csaba, a helyi Fidesz-szervezet akkori elnöke, ismert kézilabdázó szerepelt a csarnok építéséhez kötődő nyilvános rendezvényeken.

Ám szintén Bartók jelentette be 2021-ben, hogy a kormány a Madách-tornateremre 682 millió forint támogatást ad, és ebből egy teljesen új épületet húznak fel. A tervek el is készültek 2022-re, de aztán a szülők a tanév elején arról értesültek, mégsem lesz új terem, inkább a régit újítják fel. Ez azért alakult így, mert a kormány által biztosított összegnél csak nagyobb ajánlatokat adtak a pályázó kivitelezők a munkára.

A tornaterem ügyén az önkormányzat és a fideszes politikus össze is veszett.

2022 februárjában Bartók Csaba azt állította, azért nem halad a felújítás, mert a szegedi főépítész akadályozza. A város fejlesztésért felelős alpolgármestere, Nagy Sándor a szeged.hu-nak ezt cáfolta, mondván, Bartók tájékozatlan, az ügy el sem jutott még a hivatalig: „egyszerűen nem érkezett ilyen irat az építésügyi rendszeren (ÉTDR) keresztül, és nincs is hatásköre a főépítésznek”. 

Új terveket kellett készíteni a régi terem felújítására, az engedélyeztetés és a közbeszerzés után most jutottak el odáig, hogy kezdődhet a tényleges munka.

Közben a Fidesz szegedi szervezetének élén is változás zajlott:

 

A címlapkép a kigyulladt terem oltásakor készült 2018. április 14-én.  Fotó:MTI/Donka Ferenc

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk