Horvátországban januártól oltanák a lakosságot

  • narancs.hu-MTI
  • 2020.12.04 17:52

Lokál

A Pfizer és a BioNTech vakcinájával.

Horvátország 5,6 millió adag koronavírus elleni oltóanyagot rendelt több vállalattól, a lakosság beoltása pedig januárban kezdődhet meg a Pfizer és a BioNTech vakcinájával - jelentette be Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) igazgatója a válságstáb pénteki sajtótájékoztatóján.

 Kiemelte: amennyiben az amerikai gyógyszeripari vállalat és a német biotechnológiai cég közös fejlesztésű oltóanyaga az Egyesült Államokban december 29-ig megkapja a forgalomba hozatali engedélyt, akkor január elején megérkezhet Horvátországba az első szállítmány, 125 ezer dózis. Mivel mindenkinek két adag oltásra van szüksége, ez 62,5 ezer ember számára lesz elegendő a közel négy milliós országban.

Első körben az egészségügyi dolgozókat oltják be, majd az idős- és szociális otthonok lakóit és dolgozóit, végül az időseket és a krónikus betegeket. Az oltás nem lesz kötelező, és mindenki számára ingyenessé teszik.

    Horvátországban az elmúlt egy nap alatt 3955 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma ezzel elérte 143 370-et. Az elmúlt napon 68 ember halt bele a betegségbe, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma így 2032-re emelkedett. Kórházban 2427 beteget ápolnak, közülük 262-en vannak lélegeztetőgépen.

Neked ajánljuk