Karácsony Gergely: Az elmúlt évtized legnagyobb árvize közeledik Budapest felé

  • narancs.hu
  • 2024. szeptember 15.

Lokál

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság több mint félezer szakembert vezényelt át a leginkább veszélyeztetett területekre.

„Az előrejelzések szerint a jövő hét második felében egy nagyon komoly árvízre kell felkészülnünk, amely ráadásul sokáig fog tartani, mert folyamatosan esik az eső azokon a területeken, amelyek táplálják a Duna vízszintjét” – mondta Karácsony Gergely a Facebook-oldalán vasárnap reggel közzétett videóban. A főpolgármester úgy fogalmazott:

„Az elmúlt évtized legnagyobb árvize közeledik Budapest felé.”

Tájékoztatása szerint a fővárosi cégek és intézmények felkészültek az árvíz elleni védekezésre, azonban mind a pesti, mind a budai alsó rakpartot hétfő este 8 órakor le kell zárni. A főpolgármester arra kérte az autósokat, hogy akik itt parkolnak, mielőbb álljanak arrébb, különben elszállítják a járműveiket. Karácsony Gergely hozzátette, a víz valószínűleg kedden fogja elönteni a pesti alsó rakpartot.

A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság minden a rakpartokon parkoló autóra kihelyezte a figyelmeztetéseket...

Posted by Karácsony Gergely on Sunday, September 15, 2024

A főpolgármesteri hivatal szombaton kiadott közleménye után Karácsony Gergely a videóban is megismételte, hogy a Királyok útján egy 4 kilométer hosszú agyaggátat építenek fel – így hétfőn ezt is lezárják –, és valószínűleg homokzsákokkal kell majd védeni a Margitszigetet is. „Ezt gépesített módon csináljuk, tudom, hogy nagyon sokan szívesen segítenének azzal, hogy ők is jönnek pakolni, egyelőre erre nincs szükség” – tette hozzá a főpolgármester, aki mindenkit fokozott óvatosságra szólított fel a Duna várható erős sodrása miatt.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság közben az MTI-vel azt közölte,

több mint félezer átvezényelt szakember érkezik folyamatosan a leginkább veszélyeztetett vízügyi igazgatóságokhoz, hogy az állami védvonalakon vegyenek részt az árvízvédelmi munkában.

Mint írták, továbbra is rendkívül esős az időjárás a Duna vízgyűjtőjén, elsősorban az Alpok északkeleti és a Kárpát-medence nyugati, illetve északi részén, és ez várhatóan így lesz az előttünk álló napokban is. A ciklon mozgása és alakulása azonban nagyon bizonytalan, a legkorszerűbb előrejelző eszközök prognózisait is képes felülírni, ezért kiszámíthatatlan, hogy milyen mértékben érinti a várható csapadék az egyes részvízgyűjtőket. Az elmúlt 24 órában a legtöbb eső a Bécsi-medencére, valamint a Traun és az Enns vízgyűjtőjére esett – a vártnál jóval nagyobb mennyiség –, ugyanakkor más vidékeken alulmúlta az előrejelzettet. A következő egy napban ugyanezeken a területeken várható további jelentős csapadék, majd előreláthatólag a zóna nyugatibb részén, tehát a Felső-Duna és az Inn vízgyűjtőjének térségében.

A vízügy munkatársai folyamatosan figyelik az előrejelzéseket, és az aktuális adatokhoz igazodva készülnek, elsősorban a Duna és Lajta mentén. Mosonmagyaróvár védelmében zajlik a Lajta-szükségtározó megnyitásának előkészítése is.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk