Már csak egy településen kifogásolható a levegő minősége

  • MTI/narancs.hu
  • 2020. október 27.

Lokál

Csökkent a szállópor-tartalom a levegőben.

Az ország nagy részén javult a levegőminőség, már csak egy település kapott kifogásolt minősítést a magas szállópor-tartalom miatt, írja az MTI.

Ahogy arról néhány napja mi is beszámoltunk, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) tudatta, hogy négy településen már egészségtelen a levegőminőség a kisméretű aeroszol részecskék (PM2,5) magas tömegkoncentrációja miatt.

Tájékoztatásuk szerint Kazincbarcikán, Putnokon, Sajószentpéteren és Várpalotán számított egészségtelennek a levegő. És szintén a kisméretű szálló por miatt további kilenc település levegőjét kifogásoltnak minősítették a levegőhigiénés index alapján. Ezek: Budapest, Vác, Esztergom, Sopron, Győr, Székesfehérvár, Szeged, Miskolc és Nyíregyháza.

Az NNK kedden frissített térképe alapján azonban már csak Nyíregyháza levegője számít kifogásoltnak, de megjegyezték, hogy ott is javulás várható. Az ország többi, mérőállomással megfigyelt településén elfogadható a levegőminőség.

A Főpolgármesteri Hivatal kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: hétfőn Budapesten is megszűnt az aeroszolszennyezettség magas szintje.

Több településen már egészségtelen a levegőminőség

Az érintett helyeken nem javasolt hosszabb ideig a szabadban tartózkodni. Négy településen már egészségtelen a levegőminőség a kisméretű aeroszol részecskék (PM2,5) magas tömegkoncentrációja miatt. - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Tájékoztatásuk szerint Kazincbarcikán, Putnokon, Sajószentpéteren és Várpalotán számít egészségtelennek a levegő. Szintén a kisméretű szálló por miatt további kilenc település levegőjét kifogásoltnak minősítették a levegőhigiénés index alapján.

Figyelmébe ajánljuk