Márki-Zay megkérdezi a vásárhelyieket, legyen-e tűzijáték

  • narancs.hu
  • 2022. július 22.

Lokál

Csütörtök este óta átgondolta álláspontját a polgármester. Szövetségesei sem akarnak tűzijátékot.

Ezredannyiba kerül majd a hódmezővásárhelyi augusztus huszadikai tűzijáték, mint az állami látványosság – erről posztolt a Facebookon csütörtökön este Márki-Zay Péter.

Hódmezővásárhely polgármestere azt írta, miután tucatnyi önkormányzat lemondta az ünnepi pirotechnikai bemutatót, többen is kérdezték tőle, hogy a város önkormányzata hogyan áll ehhez a kérdéshez.

Nyolc pontban sorolt érveket a tűzijáték megtartása ellen és mellett. Végül arra jutott, hogy a vásárhelyi Szent István-napok rakéták nélkül is a legnagyobb rendezvény, sokan jönnek a határon túlról, árusok, borászok. A vendégforgalomra számítanak a vásárhelyi vállalkozások. Ám „ha nincs tűzijáték, nincs tömeg, ha nincs tömeg, nincs forgalom, nincs bevétel, ebben a helyzetben ennek is ők látják kárát – ne mondjuk le!” – írta.

 

Aztán reggel egy másik posztot tett közzé, arról, hogy csütörtök esti bejegyzéseire „ugyan nemcsak vásárhelyi lakosoktól, de túlnyomórészt negatív visszajelzések érkeztek”. Ezt tudomásul vette, és arra szánta el magát, hogy megkeresik „a helyi konzultáció reprezentatív, gyors és legegyszerűbb módját, hogy megismerjük a helyi lakosság többségi véleményét”.

Arról, hogyan kell elképzelni ezt, nem volt szó, nyilván nem tartanak hivatalos népszavazást az ügyben. Ha az derül ki, hogy a többség Vásárhelyen is úgy látja, a kormány megszorító intézkedései közepette nem csak az állami, de a helyi tűzijáték is pénzszórás, egy héten belül lemondják a már megpályáztatott szolgáltatást. 

„A város a szerződés szerint ebben az esetben sem tudja kárpótolni a vállalkozót, ezért ilyen döntés esetén adománygyűjtést indítunk, melyhez minden felelős polgártársunk anyagi hozzájárulását előre is köszönöm. (...) Bár ahogy hangsúlyoztam is, a vásárhelyi tűzijátékra a beszerzési eljárásunkban győztes másfél milliós ajánlat eltörpül a kormány és a nagyobb városok költségei mellett (már ahol egyáltalán szerepelt tűzijáték a költségvetésben az idei évre....), ezt az összeget egyrészt a rezsicsökkentés eltörlése és más kormányzati megszorító intézkedések kárvallottjainak megsegítésére, másrészt a fesztiválunk árusainak forgalmának fellendítésére szeretném fordítani” – írta Márki-Zay.

A vásárhelyi tűzijáték megrendezését a civil kommentelők mellett hódmezővásárhelyi politikusok sem támogatták.

A közösségi oldalon a polgármester szövetségesei, Kis Andrea, Krupitzer Ferenc és Otlokán Mihály – mindhárman a Mindenki Magyarországa Mozgalom és a Tiszta Vásárhelyért Egyesület önkormányzati képviselői – azt írták csütörtökön este, hogy a polgármester rossz döntést hozott, amikor úgy foglalt állást, kitart a tűzijáték mellett, mert ezt nem szabad most megtartani. Főleg azok után, hogy a kormány politikusai sorra állnak ki a központi csinnadratta mellett, a vidéki önkormányzatok viszont sorra mondják le a sajátjukat. A képviselők szerint ebben a helyzetben „az emberek érdeke az, hogy az ország gondolkodjon együtt ebben a nehéz helyzetben. Az összefogásra most is szükség van, sőt talán most a legfontosabb. Fontos leszögezni, hogy az augusztus 20-i rendezvénysorozat költségvetésének kis részét jelenti a tűzijáték. Ez elvi kérdés véleményünk szerint. A bekerülési összegre sajnos szükség lehet az őszi, téli hónapokban. Éppen ezért a jelenlegi szociális támogatási lehetőségek bővítése és újragondolása is indokolt, hisz az elszabadult infláció, a rezsiköltségek megnövekedése egyre jobban megterheli a családok költségvetését” – érveltek a képviselők.

Emlékeztettek, hogy Lázár János építési és beruházási miniszter is arról beszélt, hogy a központi költségvetés gondban van. Ha már a kormány ellehetetlenítette a kisadózókat, egy felelős önkormányzatnak mindent meg kell tennie azért, hogy támaszt nyújtson a polgároknak. A pénzt, amibe a tűzijáték került volna, szociális célokra kell fordítani szerintük. 

A Szegeder a vásárhelyi polgármester posztjait ismertetve arról ír, hogy a szegedi önkormányzat egyelőre hallgat tűzijátékügyben.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk