Kiszáradt a bivalyok tava is Mórahalmon

  • narancs.hu
  • 2022. július 21.

Lokál

Tájvédelmi körzethez tartozik, nem szabad mesterséges úton vizet juttatni bele. Csak az esőben lehet bízni.

Kiszáradt a Nagyszéksós-tó Mórahalom mellett, amely az ott tartott bivalyok miatt népszerű turistalátványosság a Dél-Alföldön.

A Sokszínű Vidék cikke Fodor Szabolcs viharvadász fényképeit közli a tómederről. A fotósnak van képe a korábbi állapotról is. 

A Nagyszéksós-tóból a nyolcvanas években kezdett eltűnni a víz, és a növényzet elborította a medret. Ez a folyamat összefüggött a Homokhátság kiszáradásával.

2008-ban azért telepítettek ide bivalyokat, hogy taposásuk, legelásük nyomán a terület nyerje vissza korábbi állapotát. A beavatkozás sikerrel is járt, mert a mederben megint megjelent a víz, az élőhely változásával védett madárfajok tértek vissza, a tavirózsa is szaporodott – ráadásul a bivalyrezervátum kedvéért egyre többen látogattak ide.

Eredetileg negyvenöt fekete jószágot vittek oda, ma már 143 bivaly él az elkerített területen. 

Az egyébként sem mély tó vízszintje az időjárás függvényében változik. Az, hogy nyolc éve nem volt ilyen kevés csapadék a területen, meglátszik rajta. A rezervátum ettől függetlenül látogatható, a bivalyok jól vannak, kapnak takarmányt, de ki is engedik őket a tó területére.  Mivel ez tájvédelmi körzet, mesterségesen nem szabad beavatkozni, hogy pótolják a vizet. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk