Még ketten vannak kórházban a gyenesdiási villámcsapás négy sérültje közül

  • narancs.hu
  • 2018. augusztus 6.

Lokál

Összeszedtük, hogy mire kell figyelni, és hogyan kerülhető el a villámcsapás.

Péntek délután négy embert (három nőt és egy férfit) vittek a mentők kórházba, miután a gyenesdiási strandon villám csapott egy fába és az alatta álló emberekbe.

A villám közvetlenül három embert sújtott – közülük két sérültet a helyszínen újra kellett éleszteni –, a negyedik pedig az esés során szerzett könnyebb fejsérüléseket.
Kvarda Attila, a Keszthelyi Kórház főigazgatója az MTI érdeklődésére hétfőn közölte, hogy a hét végén elhagyhatta a kórházat az a német nő, aki esése miatt szenvedett könnyebb sérüléseket, illetve szintén hazatérhetett az a fiatal nő, akit közvetlenül is sújtott a villámcsapás. Rajtuk kívül egy középkorú férfit vittek a keszthelyi egészségügyi intézménybe, de ő is jól van, a hétvégén a keszthelyi intenzív osztályról átvitték Zalaegerszegre a megyei kórház kardiológiai osztályára.
Kvarda Attila megerősítette az MTI információját, miszerint a villámcsapástól megsérült páciensek egy család tagjai, az apát és lányát ápolták Keszthelyen, az anyát pedig a szombathelyi Markusovszky Egyetemi Oktatókórházba vitték mentőhelikopterrel.

Sajnos, minden nyárra jut hasonló eset, így összeszedtük, hogy mire érdemes figyelni, és mi segíthet elkerülni egy esetleges sérülést. A villámcsapás a rendkívüli hőhatás miatt könnyen okoz égési sérüléseket, mechanikai hatása miatt csontokat törhet, az általa indukált erős elektromágneses tér pedig megzavarhatja az élőlények finom bioelektromos rendszerét – például könnyen megállhat a szíve annak, aki mellé villám csapott be.

Teendők:

  • Kerüljük a kiálló a hegycsúcsokat, hegygerinceket (ezekbe gyakran csap a villám, és ha rajtuk állunk, magunk leszünk az eleven villámhárító).
  • Kerüljük a sík térségeket (itt esetleg mi lehetünk az egyetlen kiálló pont) és a nyílt vízfelületeket (részben hasonló okokból, s persze a kémiailag sosem tiszta víz túl jól vezeti az áramot).
  • Kerüljük a nedves talajt, patakokat, vízeséseket is (a vizes kültakaró nagyságrendekkel jobban vezeti az áramot, mint a száraz, mivel az ellenállás ilyenkor a huszadára csökken).
  • Csak akkor bújjunk mélyedésbe, ha az legalább 1,5 méter mély.
  • Csak akkor keressünk védelmet barlangban, ha abban a bejárattól, a tetőtől és a falaktól legalább 1,5 méter távolságra lehetünk.
  • Használjuk ki a fal által nyújtott védőzónát. A fal magassága legyen legalább a testhossz nyolcszorosa, a faltól való távolság pedig legalább egy testhossz.
  • Guggoljunk le (zárt lábakkal és térdekkel, hogy csak egy ponton érintkezzünk a környezettel), lehetőség szerint 10–30 cm vastag szigetelőréteget téve a talpunk alá (ruha, esőköpeny, száraz kő).
  • Ha gépkocsi áll a rendelkezésünkre, használjuk Faraday-kalitkaként (az ablakokat zárjuk be, ne érintsük meg a fémrészeket), ez nyújtja a legnagyobb védelmet.

 

Akit részletesebben érdekelnek a villámok, olvassa el Barotányi Zoltán néhány éve írt remek cikkét:

Villámok – Szikrából pattan

Mindenki látott már villámot, sokan lenyűgözve nézik, mások meg félnek tőle. Nem alaptalanul. A villámról sokan tudni vélik, hogy az voltaképpen egy nagy energiájú elektromos ívkisülés, illetve azok sorozata. Meglehet, még számukra is meglepő lesz, de a tudomány voltaképpen máig sem tud mit kezdeni eme rejtélyes, de azért majd mindennapos fizikai jelenséggel.

 

Figyelmébe ajánljuk