Megnyitották végre az egyedi Baglyok És Emberek Fenntarthatósági Központot

  • narancs.hu
  • 2019. szeptember 11.

Lokál

A központ a bagolyláda-készítésen túl helyet biztosít iskolai csoportok és kertterápiás páciensek fogadására, családi napok és tanfolyamok lebonyolítására a zala megyei Orosztoronyban.

Közel nyolc évnyi felújítási munka után 2019. szeptember 7-én a Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány átadta a közönség számára a Baglyok És Emberek Fenntarthatósági Központot.

A 150 éves újra életre keltett istállóban egy természetvédelmi berendezések gyártására alkalmas asztalosműhely, egy galériás 30 fő befogadására alkalmas oktató terem és kiállítás került kialakításra. Az épület körül további négy mobil épületet helyeztek el sérült baglyok gyógyítására és bioalmalé gyártásra. A sok éve tartó felújítási munkákat az alapítvány önerőből, magánadományokból és önkéntes munkából valósította meg.

false

 

Fotó: GYöngybagolyvédelmi A. Facebook

2019-ben hat önkéntes hétvégén összesen 60 önkéntes 180 munkanapot adományozott a célok elérése érdekében. Az átadott épület a ládakészítésen túl helyet biztosít iskolai csoportok és kertterápiás páciensek fogadására, családi napok és tanfolyamok lebonyolítására. A kiállítási anyag a baglyok és más védett épületlakó állatfajok érdekességeit és természetvédelmi problémáit mutatja be.

false

 

Fotó: GYöngybagolyvédelmi A. Facebook

A kiállítás és oktatóterem egy másfél hektáros kisgazdaság közepén helyezkedik el. Az ide látogatók így megérthetik, hogy miért fontos a vidéki tájat egyfajta természetes vadságában megőrizni ahhoz, hogy baglyok, emberek, állatok, növények sokszínű, egymást éltető rendszerben élhessenek együtt.

A Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány bemutatóhelye 2019-ben előzetes bejelentkezés alapján látogatható, 2020-tól nyitva tartás szerint fogadják a látogatókat március közepe és október közepe között, írja az Alapítvány hivatalos Facebook-oldalán.

false

 

Fotó: GYöngybagolyvédelmi A. Facebook

Arról, hogy mi mindent csinál a Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány, a Facebook-oldalukon tájékozódhatunk. Augusztusban például egy fokozottan védett, szerencsétlenül járt, párnapos füleskuvik-fiókát vettek magukhoz, majd öthétnyi atyáskodás után egy ismert füleskuvik-élőhelyen engedték el, hogy pár hét múlva útra kelhessen Afrikába.

Figyelmébe ajánljuk