Megszaporodtak az oroszlánok Miskolcon

  • narancs.hu
  • 2022. július 21.

Lokál

Az állatkertbe tavaly májusban érkeztek a felnőtt állatok, szeptemberben már világra jött három kölyök, most ismét.

 

 

A Miskolci Állatkert első három oroszlánja tavaly májusban érkezett meg a csanyiki állatbemutatóba, őszre megszületett három kölyök. A család most tovább gyarapodott, hiszen június közepén újabb három kölyök jött a világra.

A kisoroszlánok most, hathetes korukban estek át a kötelező állatorvosi vizsgálaton, és így láthatták őket az érdeklődő látogatók is.

Ilyenkor megmérik a súlyukat, a testhőmérsékletüket, védőoltásokat kapnak és egyedi azonosításra szolgáló mikrochipet. A vizsgálaton az derült ki, hogy mind a három kölyök jól fejlődik, életerős. A szeptemberi szaporulathoz hasonlóan most is két nőstény és egy hím született, hamarosan nevet is kapnak. 

A kölykök egyelőre a Miskolci Állatkert Száhel bemutatójának abban a részében vannak anyjukkal, amelybe nem mehetnek be a látogatók. A gondozók a következő hetekben szoktatják hozzá a kisoroszlánokat az emberek közelségéhez és az oroszláncsapat többi tagjához.

 
Fotók: Miskolci Állatkert

 
 Fotók: Miskolci Állatkert

 

 

 

 
 Fotók: Miskolci Állatkert

 

 
 Fotó: Veress Tamás

 A Miskolci Állatkert közleménye emlékeztet, hogy 2500 évvel ezelőtt még szabadon is élhettek oroszlánok a Kárpát-medencében, ahogyan Ázsia- és Európa-szerte sokfelé. A fajnak Ázsiában, Nyugat-India erdeiben egy apró állománya még fennmaradt, de Afrikában is szűkül, feldarabolódik az élőhelye, így sebezhető természetvédelmi státuszúnak számít.

Az oroszlán az egyetlen macskaféle, amely társas életmódot folytat. Általában egy hím él együtt több nősténnyel, illetve a kölykeikkel. Az utódok mintegy 110 napos vemhesség után jönnek világra, viszonylag fejletlenül. Az első hetekben kizárólag anyatejjel táplálkoznak, de már egy-két hónaposan elkezdik kóstolgatni a felnőtt állatok táplálékát is. 6-7 hónapos korukig azonban még szopnak is, önállóan vadászni csak másfél éves koruk körül képesek.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?