Bemutatták a miskolci születésű kisoroszlánokat

  • narancs.hu
  • 2021. november 18.

Bionarancs

Szeptemberben jött világra a három kölyök az állatkertben.

 

Három felnőtt oroszlánja van a Miskolci Állatkertnek, május óta lehetett őket látni a Száhel nevet viselő tematikus bemutatóban. A három közül az utóbbi hetekben csak kettő mutatkozott, mert az egyik nőstény szeptember 17-én három kölyköt hozott világra, a látogatóktól elzárt helyen.

Az állatkert közleménye szerint most, hogy elérték a két hónapos kort, megvizsgálták őket az állatorvosok. Megkapták a szükséges védőoltásokat, és az egyedi azonosítást szolgáló mikrochipet is. Mind a három kölyök – egy hím és két nőstény – jól fejlődik, életerős.

 
 

 Az oroszlán az egyetlen macskaféle, amely társas életmódot folytat: általában egy hím él együtt több nősténnyel, illetve a kölykeikkel. Az utódok mintegy 110 napos vemhesség után jönnek a világra. Az első hetekben kizárólag anyatejjel táplálkoznak, de már egy-két hónapos korukban elkezdik rágcsálni a felnőtt állatok táplálékát is. 6-7 hónapos korukig még szopnak is, önállóan vadászni pedig csak másfél éves koruk körül képesek.

 
 

 Ahogy a természetben, úgy a Miskolci Állatkertben is most, két hónapos korukban találkoznak a többi felnőtt állattal, és így a látogatók is megnézhetik őket. Nevet is ezután kapnak, a névadásban számít a látogatók segítségére az állatkert.

 
 

 Az oroszlán régen nem csak Afrikában, hanem Ázsiában és Európa déli részén is honos volt, mintegy 2500 évvel ezelőtt még Magyarország területén is. Mára Afrikán kívül csak Nyugat-India erdeiben maradt fenn egy apró állománya, és egyre több helyen kerül veszélybe az élőhelye, így most már az oroszlán is sebezhető természetvédelmi státuszú.

Leadkép és fotók: Miskolci Állatkert

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Neked ajánljuk