Megvan az új Duna-híd neve

  • narancs.hu
  • 2020. május 23.

Lokál

A komáromi átkelő nyár végére készül el.

A magyar-szlovák közös beruházásban a kivitelezés utolsó szakaszában járó új komáromi Duna-híd a kétoldalú munkacsoport javaslata szerint a Monostori híd nevet kapja – közölte Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára.

Orbán Ficóval védi meg Európát, mert ők azok, akik „saját hazájukon túl Közép-Európában is gondolkodnak"

A szlovák-magyar barátság jegyében új Duna-híd épül Komáromnál. Megvédjük Európa külső határait és továbbra is nyitva tartjuk a belső határokat. Az új komáromi Duna-híd legyen ennek a jelképe – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az új komáromi Duna-híd alapkőletételi ünnepségén. A híd építése arra bizonyíték Orbán szerint, hogy szlovákok és magyarok európai polgárként átjárható, bejárható Európában hisznek.

A névválasztást az indokolja, hogy a híd Duna jobb partjára eső vége Komárom Koppánymonostor városrészében található. Az elnevezés mellett szól, hogy az átkelő közelében áll a komáromi erődrendszer részét képező Monostori erőd, Közép-Európa legnagyobb újkori erődje. Előzményei a messzi régmúltba nyúlnak vissza, a Római Birodalom idején Pannónia provincia egyik legjelentősebb központja volt Brigetio, a katonai tábor és polgárváros kelta eredetű neve várat, erődöt jelent.

A Monostori híd (szlovák változatban Most Monoątor) nevet a földrajzinév-bizottság első helyen javasolta, véglegesítéséről is ez a testület dönthet, a kezdeményezést a szlovák fél támogatta – tette hozzá Mosóczi László.

(MTI)

Figyelmébe ajánljuk