Mészáros Lőrinc borásza bordeaux-i szőlőbirtokot vásárolt

  • narancs.hu
  • 2021. október 11.

Lokál

Ki tudja, miből?

Történelmi szőlőbirtokot vásárolt a franciaországi Bordeaux-ban Mészáros Lőrinc borászának és üzlettársának, Kalocsai Lászlónak a cége – írja a 24.hu. A lap szerint a leggazdagabb magyarok borászati érdekeltségeit kezelő Kalocsai érdekeltségébe a Les Salles-de-Castillon településen 1782-ban alapított Chateau de Clotte birtok szeptemberben került. Ezt követően lett a birtok a Winemajor SAS cég tulajdona.

A birtokot megvásárló francia részvénytársaság kizárólagos tulajdonosa Kalocsai László. A borász nemrégiben a társaság magyarországi testvérét is megalapította, ez a szintén vagyonkezeléssel foglalkozó Winemajor Hungary Zrt. Kalocsainak e két cégen kívül csak olyan cégekben van érdekeltsége, amik Mészáros Lőrinc körébe tartoznak.

Azt, hogy Mészáros borásza, pontosan mennyi pénzért, és miből fizette a birtokot, nem tudni. A szomszéd birtoktulajdonos szerint sokáig 2 milliárd forintnak megfelelő euróért hirdették a 65 hektáros területet.

A 24.hu hiába kereste az eladót, és Kalocsait is, az ügyletről nem árultak el részleteket. 

Úgy tudni, a 65 hektáros birtok harmadán, 21 hektáron termelnek szőlőt, elsősorban merlot, valamint cabernet franc fajtákat. A birtokhoz műemlék jellegű épületek is tartoznak, itt az elmúlt években többszörösen is díjazott borok készültek.

Azt viszont tudni lehet, hogy a NER-elit kedvelt magánrepülője, az OE-LEM lajstromjelű, Bombardier Global 6000-es tavaly kétszer is járt Bordeaux-ban, egy-egy napra.

(24.hu)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

A hazai próféta

  • - turcsányi -

Van egy jelenet James Clavell 1975-ben publikált regényének tévéváltozatában: a nagyúr táncol.