Müller Cecília: 37,8 Celsius fok felett küldhetik haza a diákokat az iskolából

  • narancs.hu
  • 2020. szeptember 28.

Lokál

A tisztifőrovos ismertette, hogyan kell majd lázat mérni az iskolákban.

Müller Cecília tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy az oktatási intézmények felkészültek a testhőmérséklet-mérés október 1-jén történő bevezetésére. A kisebb intézmények számára érintésmentes hőmérőket, a nagyobb intézményeknek hőkapukat szereztek be, az eszközök kiszállítása kedden kezdődik.
Kérdésre válaszolva ismertette: ha a gyermek testhőmérséklete eléri a 37,8 Celsius fokot, rövid pihenő után megismétlik a mérést, és ha akkor is eléri a határértéket, azt javasolják, hogy hagyja el az iskolát. Erről a szülőt is értesíteni kell.
Megjegyezte, hogy azért fogja meghatározni a hőmérsékleti értéket 37,8 Celsius fokban, mert több olyan, természetes helyzet van, amikor a testhőmérséklet betegség nélkül is megemelkedik, például a hormonális ciklus okán vagy testmozgás esetén.
Müller Cecília arra is emlékeztetett, hogy a fertőzés sok releváns tünete között a láz alapvető, a betegek több mint 90 százalékánál jelen van. Ha a gyermek testhőmérséklete ismételt mérés után is eléri 37,8 Celsius fokot, még nem biztos, hogy koronavírusos megbetegedésről van szó, de az biztos, hogy őt a közösségből ki kell vonni – jegyezte meg.

Figyelmébe ajánljuk