Karácsony Gergely: Szeretném hinni, hogy egyszer egy olyan országban élhetünk, ahol a segíteni vágyást jutalmazzák, és nem büntetik

  • narancs.hu
  • 2020. szeptember 28.

Lokál

5 millió forintos támogatással segíti a főváros Iványi Gáborék iskoláit.

„Elképesztő az a küzdelem, amelyet ő és a munkatársai folytatnak, és az a szeretet, amellyel az emberek felé fordulnak. A főváros 5 millió forinttal támogatja a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) iskoláit. Szeretném hinni, hogy egyszer egy olyan országban élhetünk, ahol a segíteni vágyást jutalmazzák, és nem büntetik. „ – osztotta meg a hírt Karácsony Gergely főpolgármester Facebook-oldalán.

A felajánlásra azután került sor, hogy kiderült a MET iskolái 2010 óta jelentős közműtartozást halmoztak fel, a Dankó utcai épületeiben 30, a vidéki intézményeiben pedig összesen közel 100 millió forintos tartozásuk van az iskoláknak.

Az intézmények gazdasági gondjai akkor kezdődtek, amikor a kormány törvénymódosítása miatt elvesztette  bevett egyházi státuszát és az ezzel járó állami támogatást. Augusztusban bejelentették, hogy a kormány megvonja a MET által fenntartott oktatási intézmények kiegészítő állami támogatását. Az illetékes emberi erőforrások minisztériuma idén csak a pénz felét kívánja kifizetni, ám azzal a feltétellel, hogy jövőre már semmit nem adnak. Szeptemberben ennél is tovább mentek a testvérközösség vegzálásában, hiszen a fenntartásukban működő intézmények rezsitartozására hivatkozva elkezdték a mérőórák leszerelését, illetve a közműszolgáltatás felfüggesztését.

Az intézmények védelmében utcai demonstráció, illetve őrség szerveződött. Iványi Gábor egy múlt heti sajtótájékoztatón elmondta, egy intézményben sikerült a szolgáltatónak két gázórát leszerelni eddig, mégpedig a Máv-Telepi Általános Iskola és Gimnázium épületében illetve tornatermében. Ez az az iskola, ahová többek között a Hős utcai szegregátumban lakó gyerekek is tanulni járnak. Időközben civilek, pártok és egyházi szervezetek gyűjtést indítottak a MET fenntartásában működő intézmények javára. Magánszemélyek több mint 60 millió forintot adtak össze, de adott támogatást a Mazsihisz és a Budapesti Zsidó Hitközség is, és 3,8 milliót a XVIII. kerület.

Iványi Gábor: „Mi nem ezért váltottunk rendszert ezekkel a senkiházi gazemberekkel együtt"

A metodista lelkészt a hátrányos helyzetű gyermekek oktatási támogatásának elvonásáról kérdeztük. Augusztus végén derült ki, hogy a kormány megvonja a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) által fenntartott oktatási intézmények kiegészítő állami támogatását. Az illetékes emberi erőforrások minisztériuma idén csak a pénz felét kívánja kifizetni, ám azzal a feltétellel, hogy jövőre már semmit nem adnak.

Figyelmébe ajánljuk