November végén adják át a tájépítészeti nívódíjat a legjobb közterületeknek és kerteknek

  • narancs.hu
  • 2023. november 17.

Lokál

Idén második alkalommal osztják ki a díjat, a pályaműveket 10 kategóriában értékelték. 

November 30-án adják át a 2023-as Tájépítészeti Nívódíjat a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Villányi úti kampuszán. A díjat és a vele járó összesen több mint 5 millió forintnyi nyereményt idén második alkalommal osztják ki 10 kategóriában. 

A szervezők közlése szerint ma a tájépítészet az egyik legdinamikusabban fejlődő tervezési szakterület, mert a jogszabályi változások, az EU-s támogatások majdnem folyamatos jelenléte, a döntéshozók hozzáállásának változása, és a klímaszorongás mind azt eredményezik, hogy egyre több szó esik a tájépítészetről.

A Tájépítészeti Nívódíj azzal a céllal jött létre, hogy a tervezők díjazásán túl minél szélesebb közönség lássa és ismerje meg, kik állnak egy-egy közterület rehabilitációja, egy park létesítése, vagy egy bonyolult, környezetünk pozitív változását elősegítő kutatási, tervezési munka, vagy éppen egy város zöldfelületeinek fejlesztése mögött.

A díjazott munkák újszerűségük, műszaki és esztétikai kiválóságuk mellett védik a megőrzendő értékeket, követik a fenntartható fejlődés elveit, a tájépítészek idén 10 kategóriában indulhattak 2020 és 2023 között átadott és megvalósított projektjeikkel: 

  • kisméretű és speciális projektek;
  • magán-, és társasházi kertek, lakóparkok, lakótelepi rekonstrukciók;
  • játszóterek, sportpályák;
  • iparterületi, egyéb nagy területet érintő speciális funkciójú projektek, barnamezős beruházások. Irodák környezete, intézményi területek, iskola-, óvoda kert, múzeumkert, tematikus parkok;
  • turizmus, vendéglátás kertépítészeti projektjei;
  • városi parkok, közkertek;
  • közterek, sétálóutcák, sétányok;
  • örökségvédelmi projektek, történeti kertek, emlékhelyek kialakítása, helyreállítása;
  • nagy léptékű elméleti munkák – városrendezési, településarculati projektek, élőhelyvédelmi-, ökoszisztéma védelmi-, tájképvédelmi-, tájhasználati, természetvédelmi, környezetvédelmi projektek. Élőhely rehabilitációk, átfogó turisztikai koncepciók, mezőgazdasági táj rehabilitációja;
  • oktatói, tudományos, kutatói, szabályozási, törvényalkotási munkák: innovatív oktatási anyagok, publikált kutatási munkák, szakértői munkák, államigazgatási, közigazgatási szakmai tevékenység. A kategóriában már publikált anyaggal, bevezetett oktatói tartalommal, életbe léptetett, hatályos szabályozási munka.

A díj a Magyar Tájépítészek Szövetsége szervezésében, 30 cég anyagi támogatásával valósult meg. A gáláról további információk itt

 (Borítóképünk illusztráció.)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk