Óriási szoborcsoportot rendelt a Magyar Nemzeti Bank Budára

  • narancs.hu
  • 2020. június 2.

Lokál

A Krisztina körúton hamarosan egymással harcoló medvét és bikát csodálhatunk meg. De lesznek még felhőből kiugró oroszlánok is.

Hamarosan a Magyar Telekom egykori, Krisztina körúti székháza elé fog kerülni két hatalmas szobor, egy egymással harcoló medve és bika alakja – írja a G7. A tőzsdei jelképnek számító szobrokat a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tulajdonában lévő MNB Ingatlan Kft. rendelte meg, s a portál szerint azért éppen a Krisztina körúti irodaház elé, mert az már a jegybank, illetve annak egy alapítványa tulajdonába került.

false

Az állatok mellé még készül egy monumentális szoborcsoportot is, ami az épület aulájába kerül majd. A nagy mű egy 30 méteres felhő lesz, amelyből 9 aranyszínű oroszlán ugrik ki.

A G7 kiemeli, hogy mindennek meglehetősen furcsa közbeszerzési háttere van, mivel az MNB Ingatlan Kft. a Közbeszerzési Hatósághoz fordult, hogy az engedélyezze a két szobor és egy szoborcsoport hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás keretében történő beszerzését. Erre azért volt szükség szerintük, mert a szobrok olyan egyedi művészeti alkotások, amelyeket csak „meghatározott gazdasági szereplő” szállíthat le. Ez a gazdasági szereplő Szőke Gábor Miklós cége (Dante Birodalom Kft.). Szőke jegyzi többek között a Groupama Aréna előtti Fradi-sast és az Atlanta Falcons amerikai futball-csapat stadionjánál felállított gigantikus sólymot, illetve a vizes világbajnokságra készített kardszárnyú delfint is.

Figyelmébe ajánljuk