Páncéltörő gránátvetőt gyártó üzemet hoznak létre Vecsésen

  • narancs.hu
  • 2024. június 27.

Belpol

A település eddig a savanyú káposztájáról volt híres.

Az ország fegyveres védelmének kulcstényezője a hatékony páncélelhárító rendszer létrehozása - fogalmazott az MTI beszámolója szerint a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért, haderőfejlesztésért és védelmi iparért felelős államtitkára csütörtökön a Dynamit Nobel Defence (DND) Hungary Zrt. új vecsési üzemének alapkőletételén, ahol a jövőben páncéltörő gránátvetők csövét fogják gyártani.

Kutnyánszky Zsolt rámutatott, hogy a jelenleg is zajló orosz-ukrán háború egyik fontos tapasztalata a páncélvédelem és a páncéltörő eszközrendszerek szembenállása. Ez a védelmi fejlesztések irányát is egyértelműen meghatározza, s ennek egyik legkorszerűbb eszköze világszerte az RGW 110 páncéltörő gránátvető.

Kutnyánszky örömének adott hangot, hogy az RGW 110 legfontosabb elemét, a vetőcsövet kizárólag Magyarországon fogja gyártani a DND.

Az államtitkár kiemelte: a haderőfejlesztési program eredményeként erős magyar hadsereg jön létre, illetve elkezdődött egy önálló, a magyar és nemzetközi igényeket magas szinten kielégíteni képes védelmi ipar kialakítása, ebbe a sorba illeszkedik a vecsési üzem is. Kutnyánszky Zsolt hangsúlyozta, hogy a magyar hadiipar fejlesztésében Németország, különösen a Dynamit Nobel Defence vállalat kiemelt partner. A vecsési gyáregységet is a DND és az állami tulajdonú N7 Holding Zrt. vegyesvállalata - a DND Hungary Zrt. - fogja működtetni. Michael Humbek, a DND vezérigazgatója a két ország hadiiparának együttműködésében mérföldkőnek nevezte az új gyárat. Azt mondta,

az RGW 110 az egyik legjelentősebb páncéltörő fegyver a világon, a vetőcső pedig a „szíve-lelke” az eszköznek.

Az RGW 110 egy vállról indítható páncéltörő rakéta, amelynek tandem robbanófeje több mint 1000 milliméternyi homogén acélpáncélzatot képes átütni a reaktív páncélzat hatástalanítása után. A fegyver egyszer használatos: a vetőcső eldobható, az optikai irányzék, valamint az indítómarkolat ismét felhasználható.

Arról nem ejtettek szót a résztvevők, hogy a beruházás milyen szerepet tölt be pontosan a magyar kormány rendíthetetlen békestratégiájában.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk