„Mélységesen aggasztónak” tartja az amerikai külügy a „szuverenitásvédelmi” hivatal intézkedéseit

  • narancs.hu
  • 2024. június 28.

Belpol

A független szervezetek zaklatására irányuló kísérlet ellentétes a demokratikus kormányzás elveivel – olvasható a külügy közleményében.

„Az Egyesült Államokat mélységesen aggasztja a nemzeti szuverenitás védelméről szóló törvény magyarországi végrehajtása, beleértve a nemrégiben létrehozott Szuverenitásvédelmi Hivatal e heti drákói intézkedéseit, amelyek a civil társadalom és a független médiaszervezetek működését célozzák” – írja közleményében az amerikai külügyminisztérium, amit a hvg.hu vett észre.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, a „szuverenitásvédelmi” hivatal kedden vizsgálatot indított az Átlátszó oknyomozó portál és a Transparency International Magyarország ellen, mert a hivatal szerint külföldről is finanszírozott szervezetként a „választói akarat befolyásolására irányuló” tevékenységet folytatnak. Ennek apropóján a TI és az Átlátszó is kérdéseket kapott a hatóságtól, előbbi 62, utóbbi 11 darabot, amelyek megválaszolására harminc napjuk van. A kérdések legtöbbje mind a lap, mind a Transparency szerint olyan információkra kérdez rá, amelyek elérhetők a honlapjaikon.

„A magyar kormány független szervezetek zaklatására, megfélemlítésére és megbüntetésére irányuló kísérlete ellentétes a demokratikus kormányzás jogállamiságban gyökerező elveivel”

– írta közleményében az amerikai külügyminisztérium, hozzátéve, hogy a „szuverenitásvédelmi” törvény „nem szab határt e szervezet azon képességének, hogy saját állampolgárainak emberi jogait és alapvető szabadságjogait célba vegye, és veszélybe sodor minden olyan országot, gazdasági szervezetet vagy magánszemélyt, amely úgy dönt, hogy együttműködik velük”.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk