Lázár János egy korszak restaurációjáról beszélt a felújított Tisza-kastély átadóján

  • narancs.hu
  • 2024. június 27.

Belpol

A húszmilliárdos projekt része volt egy 29 szobás szálloda és étterem létrehozása is.

A geszti Tisza-kastély felújítása nemcsak helyreállításról szól, hanem egy korszak restaurációjáról is – fogalmazott az építési és közlekedési miniszter csütörtökön a Békés vármegyei Geszten az MTI híradása szerint. Lázár János a felújított kastélyban berendezett kiállítás bejárása után elmondta: a tíz éven át tartó beruházás legfőbb célja az volt, hogy átadják a hely szellemét a következő generációknak, mert egy korszak megértéséhez hozzájárul az, ha érti az ember azoknak a személyes életét, akik a korszakot jellemezték miniszterelnökként, mint például Tisza Kálmán vagy később Tisza István.

Lázár János - aki nemrégiben bejelentette, hogy 2026-ban nem indul újra egyéni képviselői mandátumért - kiemelte: a kastélyban a látogatókat ezer négyzetméternyi kiállítás várja, amelynek legfőbb célja az, hogy az eredeti állapotban mutassa be a Tisza család és a korabeli Magyarország történetét, valamint múzeumpedagógiai eszközök segítségével egy gimnazista számára is megérthetővé tegye a korszakot. 

A miniszter hozzátette: a kiállítás azzal is foglalkozik, hogy hogyan emelkedhetett ilyen pozícióba egy család, mi kellett ahhoz, hogy ennyire sikeresek legyenek, és azzal is, hogy a Tiszák hogyan tudták – Lázár szerint – naggyá tenni Magyarországot.

Az átadón arról is szó esett, hogy három éven keresztül gyűjtötték vissza az eredeti tárgyakat, és vannak közöttük olyanok is, amelyek a Tisza családnak köszönhetően 80 év után – Argentínát és az Amerikai Egyesült Államokat megjárva – kerültek vissza Magyarországra.

 
A felújított Tisza-kastély
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
 

Lázár János az eseményen arra is felhívta a figyelmet, hogy a 20 milliárd forint összértékű beruházásnak a kastélyegyüttes felújítása mellett része egy 29 szobás szálloda és étterem létrehozása, valamint Geszt településfejlesztése is, ahol egyebek mellett út- és templomfelújítás valósult meg, valamint iskola és óvoda is épült.

A geszti Tisza-kastély felújításáról – az állandóan dráguló és csúszó beruházásról, közbeszerzési visszásságokról – számos alkalommal írt a Magyar Narancs. Legutóbbi cikkünk egy mutyigyanús közbeszerzéssel foglalkozik:

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk