Parkolókat számolnak fel Józsefvárosban

  • narancs.hu
  • 2023. augusztus 23.

Lokál

A forgalomcsillapítás és a kerület élhetőbbé tétele jegyében nyolc utcában szűnnek meg parkolóhelyek a VIII. kerületben. 

A sort a Csepreghy és a Nap utcával kezdték, a héten a Krúdy és a Múzeum utca következik. A szabályozást arra hivatkozva kezdte el az önkormányzat, hogy a kerület sűrűn lakott részein kiemelt problémává vált a járdán parkolás. Az egyébként is keskeny járdák felülete a felparkoló kocsik miatt még jobban leszűkül, a gyaloglóknak, babakocsival, kerekesszékkel közlekedőknek komoly gondot okoz a haladás – írja a Telex.

Ezért az önkormányzat úgy döntött, „járdafelszabadítás” címén járdafelületeket szabadít meg a parkoló autóktól,

hiszen a KRESZ-ben is az áll, hogy járdán csak akkor szabad megállni, ha a gyalogosok közlekedésére legalább 1,5 méter szabadon marad.

Augusztus elején a Csepreghy és a Nap utcában alakították át a felfestéseket, de parkolóhely itt még nem szűnt meg, csak a félig a járdára parkolás lehetősége változott.

A héten a Krúdy és a Múzeum utcában folytatódik az átalakítás, itt már 21 parkolóhelyet megszüntetnek. Megszűnik az egyik oldali parkolósáv a Bródy Sándor, a Krúdy, a Nap, a Puskin és a Szentkirályi utcák egy-egy szakaszán. A Krúdy utca érintett szakasza átépül 2024 elejére. Nyolc utcában összesen 101 parkoló szűnik meg.

A parkolóhely-csökkentést az önkormányzat azzal készítette elő, hogy a fővárosi kerületek közül elsőként emelte meg drasztikusan a lakossági parkolás éves díját: 0 forintról egyből legalább 18 ezer forintra ugrott az összeg, vagy ennél jóval többre.

Ennek eredményeként csökkent a parkolási nyomás Józsefvárosban, ami azt jelenti, hogy a kiadott lakossági várakozási engedélyek száma 20 százalékkal lett kevesebb. Ugyanakkor kimondottan lakossági parkolózónák kialakítását kezdte meg a VIII. kerület.

A változásokat Józsefváros vezetése az önkormányzat honlapján és közösségi oldalán, valamint a kerületi városfejlesztő cég oldalán kommunikálja. A lakossági parkolási kedvezmény mértékének a megváltoztatását a helyileg ellenzékben levő Fidesz-frakció egyszerűen a családok megsarcolásának tartja.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk