Semmi ok a pánikra, szükségtelen az otthoni készletek felhalmozása, nem kell áruhiányra számítani

  • CD
  • 2020. február 27.

Lokál

Mindenki nyugodjon meg...

Bár egyes tartós élelmiszerek iránt az utóbbi napokban megnőtt a kereslet, nem kell áruhiányra számítani, és indokolatlan a lakossági felhalmozás – hívja fel a figyelmet az Országos Kereskedelmi Szövetség.

Az elmúlt napokban lapunkhoz is érkeztek olyan fotók, melyek nagyáruházak olyan kiürült polcait mutatják, ahol tartós élelmiszereknek kellene halomban állni, ezek csupán átmeneti időszakok egy-egy üzletben.

Semmi ok a pánikra.

A legnagyobb kereskedelmi láncokat tömörítő szövetség főtitkára, Vámos György lapunknak úgy nyilatkozott, néhány esetben előfordulhat, hogy egy-egy rövidebb időszakban egy-egy áruházban bizonyos tartós élelmiszerek feltöltési üteme nem tudja követni a megnövekedett keresletet, de az áruházakban az árukészlet stabilan rendelkezésre áll, a polcok feltöltése pedig folyamatos.

"Szükségtelen, hogy a családok a megszokott életvitelükhöz képest soron kívüli bevásárlásokat iktassanak be" – emelte ki az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Magyarországon eddig nem tudni koronavírussal fertőzött betegről. Az Európai Unión belül sincs vészhelyzet. Egyedül Olaszországban vezettek be komolyabb intézkedést, amely mint ismert, eddig a legfertőzöttebb európai helyszínnek számít. Éppen ezért a vírus terjedésének megállítása érdekében Észak-Olaszország 11 településén rendeltek el karantént.

Olaszországban a helyzet...

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök vasárnapról hétfőre virradó éjszaka jelentette be a rendkívüli törvényerejű intézkedéseket, melyekkel vesztegzár alá helyezték a koronavírus két gócpontjának tartott térséget. Az egészségügyi karantént az olasz fegyveres erők katonái tartják fenn. Lezárták a kijelölt térségbe bevezető utakat. Senki sem hagyhatja el a területet, és senki sem léphet be oda.

Az egyelőre kéthetes vesztegzár bevezetéséhez a római kormány nemzetbiztonsági készültséget rendelt el az adott területeken: ezzel tudta elérni az itt élők mozgásának korlátozását. (Hasonló intézkedést eddig csak terrorista veszély esetén rendeltek el Olaszországban.)

A karantén, mely szigorú mozgáskorlátozást jelent, az északnyugati Lombardia tartományban, a Milánótól nem messzi Lodi város térségében található 11 önkormányzat lakosait érinti, valamint az északkeleti Veneto tartományban Vo' Euganeo területét, amely Padova körzetében van.

false

 

Fotó: MTI/EPA

A karantén ez esetben mindemellett azt is jelenti, hogy az érintett térségekben felfüggesztették a termelési tevékenységet, zárva vannak a vállalatok, gyárak, hivatalok, oktatási intézmények, üzletek, templomok. Nem közlekednek a vonatok és leállították a helyi tömegközlekedést is. A lakosokat arra kérték, ne csoportosuljanak, ha tehetik, maradjanak otthon – de nincs kijárási tilalom.

Az érintett önkormányzatokba úgynevezett steril folyosókon keresztül érkeznek az élelmiszerek és a gyógyszerek. Az utcákat rendőrök és katonák ellenőrzik.

Uniós ajánlás

Az Európai Unió intézményei (az Európai Parlament és az Európai Bizottság) eddig annyit rendeltek el, hogy azon alkalmazottai, akik észak-olaszországi területeken jártak nemrég, a koronavírus miatt két hétre maradjanak otthon. Ezt az intézkedést a vírus terjedése miatt a tagállamok is bármikor bevezethetik. Az EU végrehajtó szerve azt is ajánlotta, hogy munkatársai, ha lehet, ne utazzanak Lombardiába; a parlament tanácsa szerint Kínába, Szingapúrba, Dél-Koreába sem ajánlott most utazni.

Az Európai Unió szabályai szerint az utazási korlátozásokat a 27 tagállam maga határozza meg.  Vészhelyzet esetén akár felfüggeszthetik a Schengeni Egyezményt, de ezt eddig egyik tagállam sem tette meg.

Az EU egészségügyi szakértőinek hétfőn tartott ülésén elfogadtak egy dokumentumot, mely a koronavírus lehetséges és szükséges intézkedéseit rögzíti.

A magyar külügyminisztérium nem javasolja az észak-olaszországi fertőzött területekre történő utazást; azt kérik az állami fenntartású általános és középiskoláktól, hogy ne szervezzenek kirándulást a fertőzött területekre. Akinek mégis Olaszországba kell utazni, attól azt kérik, regisztráljon a konzuli szolgálatnál vagy az operatív törzsnél.

Az eddig leginkább fertőzött európai területnek számító Olaszországban a legutolsó adatok szerint több mint 400 személy koronavírus tesztje bizonyult már pozitívnak, 12-en veszítették életüket. Jelenleg 12 tartományban regisztráltak beteget, a legutolsót Tarantóban.

A betegek száma hét nappal ezelőtt emelkedett meg ugrásszerűen: kezdetben napi több mint 100 százalékkal nőtt a fertőzések száma, azóta viszont már napi 20 százalékra csökkent az óvintézkedéseknek köszönhetően. A hatóságok a tesztelést is módosították. Korábban, ha fertőzöttet azonosítottak, mindenkit ellenőriztek, akivel kapcsolatba került, mintegy tízezer vírustesztet végeztek, ezentúl azonban csak azokat tesztelik, akik a betegség tüneteit mutatják. Az olaszországi betegek több mint fele nem szorul kórházi kezelésre.

Figyelmébe ajánljuk