Senkinek sem tesz jót, ha feleslegesen etetjük a vízimadarakat

  • narancs.hu
  • 2023. június 26.

Lokál

Tömegesen betegíti meg az állatokat az emberi jószándék, a szakértők azt kérik, nyáron se etessük a madarakat.

A tapasztalatok alapján az alapvetően jó szándékú emberek nincsenek tudatában annak, hogy a vízimadarak etetése felesleges, különösen nyáron, amikor korlátlanul találnak maguknak táplálékot. Etetésük ráadásul tömegesen sodorja veszélybe és betegíti meg az állatokat, ami ellen világszerte küzdenek a hatóságok és a természetvédelmi szervezetek – olvasható a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) hétfői közleményében. 

Az MME arra kéri a víz mellett sétálókat, strandolókat, kirándulókat és nyaralókat, hogy

sehol, semmivel, kacsaetető automatákból se etessék a vízimadarakat.

Az egyesült emlékeztetett, a vízimadarak etetése sajnos öngerjesztő problémaspirált eredményez, a nyáron etetett madarak ugyanis ősszel nem vonulnak el, így az emberek, látva a „sok szegény, éhes”, valójában elkényelmesedett vagy már beteg, röpképtelen madarat, tovább etetik őket. Az MME a lakosság tájékoztatása, a strandokat, sétányokat üzemeltető önkormányzatok és a madarak segítése érdekében elkészített egy ingyenesen letölthető, kinyomtatható és kihelyezhető plakátot is a vízimadarak etetéséről.

(Címlapképünk forrása: MTI/Vasvári Tamás)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk