Sztrájk miatt Volánbuszok csaknem fele kimaradhat hétfőn

  • narancs.hu
  • 2023. december 11.

Lokál

Bérelemést követelnek a sofőrök, az ígéret szerint a vasárnapi csak egy kisebb sztrájk volt még.

Vasárnapra és hétfőre, tehát tegnapra és mára sztrájkot hirdetett a Volánbusz járatain a Szolidaritás Autóbuszközlekedési Szakszervezet. A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet a múlt héten jelentette be, hogy december 10-ére és 11-ére munkabeszüntetést hirdetnek. Szerintük 2024-re még nem is született bérfejlesztési ajánlat.

volanbusz_top_story_lead.jpg

 
 

 Dobi István, az érdekvédelmi szervezet elnöke a munkabeszüntetés reggelén interjút adott az Inforádiónak. Ebben elmondta, a tervezett 6-8 százalékos béremelés helyett 25 százalékos bérfejlesztést szeretnének elérni a Volán társaságnál. Dobi szerint vasárnap „csak egy kisebb sztrájk volt", 3760 járatot érintett a munkabeszüntetés a Volánbusz járatain, hétfőn viszont „42 500 járatból 19 180 járat maradhat ki", ez pedig majdnem 50 százalékos kimaradés.

Dobi külön kiemelte, hogy annak ellenére, hogy a vállalatnál közel húsz érdekképviselet működik, egyikük sem jelezte a csatlakozási szándékát. „Magyarországon a szakszervezeti mozgalom a béka segge alatt van, mi kicsit kiemelkedünk, hogy merünk is tenni a munkavállalók érdekében, és abszolút nem tudjuk elfogadni, hogy ilyen élelmiszerár-növekedések és rezsidrágulás mellett 6-8 százalékos bérfejlesztéseket ajánljanak ki, tehát a 25 százalék abszolút nem túlzó, a minisztériummal abszolút nem értünk egyet" – mondta Dobi.

Az elnök elmondta, a területért felelős miniszter, Lázár János sem vitatja, hogy van jogos követelés, csak a mértéke kérdéses. Lázár szerinte azt mondta, „a felelősen gondolkodó szakszervezetekkel fog csak leülni tárgyalni, a felelőtlenül gondolkodókkal, tehát velünk folytatja a bíróságon a jogvitát. Nem vagyunk ehhez hozzászokva, hogy a miniszter lejön erre a szintre, de valószínű, hogy akkor komoly a mi akciónk” – fogalmazott.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk