Tíz éve történt: Több helyszínen is emlékeznek a romák ellen elkövetett sorozatgyilkosság áldozataira hétvégén

  • narancs.hu
  • 2019. február 21.

Lokál

"Nem felejtünk!"

A hétvégén az ország több pontján is megemlékeznek a tíz évvel ezelőtti, romák ellen elkövetett sorozatgyilkosság áldozataira. Az RSK közleményében ez áll az eseménnyel kapcsolatban: „2019. február 23-án lesz tíz éve, hogy gyáva gyilkosok agyonlőtték az ötéves Csorba Robikát és édesapját, Róbertet. A romák elleni gyűlöletgyilkosságok során ők voltak a harmadik és negyedik áldozatok - és még két embernek meg kellett halnia, amíg az elkövetőket elfogták - mégis Robika halála vált jelképpé, hiszen személyében egy ártatlan kisgyermek is áldozatul esett a tomboló gyűlöletnek. Csorba Robika a II. Világháború óta az első roma gyermek áldozat, akit pusztán származása miatt gyilkoltak meg.

Fotó a 2014-es megemlékezésről

Fotó a 2014-es megemlékezésről

Fotó: MTI

2008-2009 között gyász, együttérzés és rettegés költözött be az ország cigány telepeire. Azóta eltelt egy évtized, de a hat halálos áldozatot követelő gyűlöletgyilkosságok okozta kibeszéletlen traumák a mai napig ott lappanganak rengeteg roma közösségben. Hiszen a támadások közvetlen túlélői mellett számtalan roma lakóközösség is félelemben élt: a férfiak hónapokig éjszakai őrjáratot szerveztek, a nők és a gyermekek naponta másnál aludtak és minden sötét terepjárótól rettegtek. A traumák feldolgozásban csak az segíthet, ha nem elnyomjuk az emlékeket, hanem beszélünk róluk, ha emlékezünk, ha nem felejtünk!”

Roma civil szervezetek és önkormányzatok Roma Emlékbizottságot hoztak létre annak érdekében, hogy méltóképpen emlékezzenek meg a 2008-2009-ben történt rasszista gyilkosságsorozat áldozatiról.

A napokban országszerte megemlékezéseket szerveznek roma civilek, emellett február 23-án három központi eseményt szerveznek:

12-13 óra: Tatárszentgyörgyi köztemető – megemlékezés a síroknál

17 -19 óra: Budapest, II. János Pál pápa tér – emléktábla avatás és fáklyás felvonulás

19 óra: Budapest, Deák téri evangélikus templom- istentisztelet

A megemlékezések központi Facebook-oldalán további információk találhatóak.

Figyelmébe ajánljuk