Újranyit az Auróra

  • narancs.hu
  • 2017. augusztus 23.

Lokál

Jogsértő a Józsefvárosi Önkormányzat Aurórát bezárató határozata, ezért a kormányhivatal megsemmisítette azt.

A számos civil szervezetnek is otthont adó 8. kerületi közösségi házat június elején záratta be a fideszes Kocsis Máté vezette önkormányzat. Hivatalosan az Auróra vendéglátóipari engedélyét vonta vissza az önkormányzat, ám sokan politikai motivációt sejtettek Kocsisék lépése mögött. Az Auróra számos ellenzéki programnak ad helyet, és a kormány által közellenségnek kikiáltott több civil szervezet (Budapest Pride, Roma Sajtóközpont, Közélet Iskolája, Alternatíva Alapítvány) is ott dolgozik. A vendéglátás jelentette a hely fő bevételi forrását, így annak megvonása az Auróra ellehetetlenítésével fenyegetett.

Az önkormányzat arra hivatkozva akarta bezáratni az Aurórát, hogy ott június elején razziát tartottak, ahol 15 embert állítottak elő, mert náluk csekély mennyiségű marihuánát találtak. Márpedig, ha egy üzlet működésével összefüggésben büntetőjogi eljárás van folyamatban, akkor azt a jegyző azonnal bezárathatja.

Az Aurórát működtető Marom Klub Egyesület azonban jogellenesnek tartotta a határozatot, ezért megtámadta azt, írják közleményükben. Ebben azt írják, hogy a „Kormányhivatal pedig teljes egészében az Aurórának adott igazat, mert a hivatkozott eljárás során egyáltalán nem merült fel bűncselekmény gyanúja működésünkkel kapcsolatban”. Idézik a kormányhivatal határozatát is:

„…nem volt indokolt az Üzlet ideiglenes bezárásának elrendelése, és a döntés fellebbezésre tekintet nélkül való végrehajthatóvá nyilvánítása, ezért a jogszabálysértő Elsőfokú Határozat megsemmisítéséről kellett döntenem.”

A megsemmisítő határozat jogerős, és fellebbezni sem lehet ellene.

Mint írják, októbertől tudnak teljes sebességgel újraindulni, az elmúlt pár hónapot pedig közösségi adományokból tudták finanszírozni: majdnem 2,5 millió forintot dobott össze az Auróra közönsége. Az eljárás során a Magyar Helsinki Bizottság segítette az Aurórát.

Neked ajánljuk