Világdrog: Tarka rét

  • Sárosi Péter
  • 2003. december 11.

Lokál

A Drogpolitikai Szövetség (Drug Policy Alliance, DPA) novemberi konferenciáján - mely a nemzetközi drogtilalom ellen harcoló civil szervezetek egyik legjelentősebb fóruma - Magyarországot a Társaság a Szabadságjogokért és a Kendermag Egyesület képviselte.

A Drogpolitikai Szövetség (Drug Policy Alliance, DPA) novemberi konferenciáján - mely a nemzetközi drogtilalom ellen harcoló civil szervezetek egyik legjelentősebb fóruma - Magyarországot a Társaság a Szabadságjogokért és a Kendermag Egyesület képviselte.ANew Jersey-i Sheraton Hotelben öregedő hippik gesztikulálva magyaráznak a DanceSafe huszonéves kiberaktivistáinak, a drogháborúba belefáradt, öltönyös-nyakkendős rendőrfőnökök is megférnek a pszichedelikus gyógyászat ,,freak" guruival. A hangulat oldott és barátságos, sok tudós, aktivista, jogász, beszélgetésbe elegyedünk. Az egyik legérdekesebb figura kétségkívül Jack Cole nyugalmazott rendőrtiszt volt. A pocakos-szakállas, kedélyes úriember évtizedekig dolgozott a New York-i rendőrség kábítószerügyi osztályán, nyugdíjazása előtt azonban rájött, hogy az egész élete egy téves feltevésen alapult: azon, hogy a drogháború megnyerhető, és belátható időn belül megvalósul a drogmentes társadalom. Tévedése azonban nem hajszolta kétségbeesésbe vagy letargiába, éppen ellenkezőleg. Nyugdíjazása után megszervezte az USA egyik legjelentősebb drogtilalom-ellenes szervezetét, a LEAP-et (Law Enforcment Against Prohibition), mely minden törvényvégrehajtó szerv olyan jelenlegi és volt alkalmazottját kívánja tömöríteni, aki

felismerte a "harc" hiábavalóságát

Cole azóta az Államokat járja, rendőrök, ügyészek, hivatalnokok előtt tart előadásokat. Miért akarja valaki legalizálni a kábítószereket, ha ő maga sosem fogyasztott egyet sem? Hogy lehet a kábítószer-probléma egyetlen hatékony kezelési módja, ha a drogpiacokat kivesszük a bűnözők kezéből, és állami ellenőrzés alá vonjuk? - kérdi.

Brian Paddick, a londoni rendőrség ma is aktív kapitánya pont Cole ellentéte, magas, előkelően öltözött angol úr, mintha csak a Lordok Házából lépett volna elő. Az ő érdeme, hogy Londonban kísérleti jelleggel új rendszert vezetett be a rendőrség, ami az ártalomcsökkentő módszerek támogatásán és a fogyasztók békén hagyásán alapult. A kísérlet olyan jól sikerült, hogy január elsejétől egész Angliában felfüggesztik a marihuánafogyasztók hatósági üldözését.

A konferencia egyik legnyugisabb szekcióját Psychedellics címmel hirdették meg, és sokkal inkább hasonlít egy chill out roomra, mint tudományos szimpóziumra, sőt egy dj jóvoltából a vita alatt is szól az ambient muzsika. A témák között az LSD, az MDMA (ecstasy) és a DMT pszichoterápiás alkalmazásának lehetősége, a média és a politikusok ködösítési kampánya, aminek egyetlen célja a pszichedelikus szerek démonizálása.

Amerikában jelenleg az ún. RAVE ACT értelmében a szövetségi hatóságok bezárhatnak minden olyan partit, ahol gyanújuk szerint ecstasyt árulhatnak a fiataloknak. Háborút folytatnak az olyan szervezetek ellen, mint a DanceSafe, ami a biztonságos partizás és drogfogyasztás érdekében lobbizik.

Az ibogainterápia is külön szekció, e módszert a kilencvenes évek elején Hollandiában dolgozták ki. Az ibogain egy afrikai növény gyökere, pszichoaktív hatásait kedvezően lehet felhasználni a problémás heroinfüggők kezelésében. Mégpedig úgy, hogy a heroinista drog utáni sóvárgását a gyökér adagolásával és az azt kísérő pszichoterápiával szüntetik meg. (A CIA hosszú évtizedekig titkolta az ibogainnal folytatott saját kísérleteinek eredményeit, mivel minden tudatmódosító szert társadalomra veszélyesnek nyilvánítottak.)

"Már a 60-as és 70-es években is azzal ijesztgettek egyesek, hogy pár évtized múlva az emberek úgy fognak hullani a marihuánaszívás miatt kialakuló tüdőrák, agykárosodás és még ezer nyavalya következtében, mint a legyek. Csak annyit kérdezek: hol vannak a holttestek?" - veti fel John Morgan professzor, a Marihuánamítoszok, marihuánatények című könyv (magyar kiadását a Kendermag Egyesület jövőre tervezi) agg szerzője. Mitch Earlywine, a Megérteni a marihuánát című könyv írója (a magyar fordítás épp készül) mindehhez ennyit fűz: a fűellenes propaganda gyakran a "Post Pot Ergo Propter Pot" (a fű után, tehát a fű miatt) elv szerint gondolkodik. Vagyis ha bármilyen rendellenesség, probléma jelentkezik egyes fűfogyasztóknál, azt rögtön ok-okozati kapcsolatba hozzák az egész témával.

És így tovább...

H

Az európai parlamenti (EP) választásokkal Magyarország is lehetőséget kap, hogy beleszóljon a nemzetközi drogpolitika alakulásába. Ráadásul az EP-n belül jelenleg is lobbiháború zajlik a svédek vezette szigorításpárt és az olasz radikálisok által irányított liberalizálók között, aminek legújabb fejleménye a brüsszeli megállapodás a szigorításról. Hogy Magyarország milyen módon és melyik oldalon vesz részt ebben a küzdelemben, az persze függ a választások eredményétől, de végső soron semmilyen politikai döntés nem képes helyettesíteni azt a szemléletváltozást, amire szükség van ahhoz, hogy a drogpolitika ne válhasson a populista demagógia játékszerévé.

Sárosi Péter

Kendermag Egyesület

Neked ajánljuk