Tartalom

MaNcs, XV. évf. 50. szám, (2003.12.11.) (2003-12-11)

Snoblesse
Publicisztika

Publicisztika

Pető Iván: A kilátó túl messze van

Csáki Judit a színházakat, színművészetet jól ismerve írja le az ország jövő évre tervezett költségvetésének e területet érintő része körüli viharokat, illetve tényeket (Túlgyőztünk, Magyar Narancs, 2003. december 4.). Cikkének kuriózuma, hogy egy, az adott ügy mellett elkötelezett ember, akinek közvetlen felelőssége, szerepe nincs az úgynevezett makrogazdasági szempontok képviseletében, érzékelteti, mennyire ellentmondásos az a siker, melynek lényege, hogy a színházak erőteljes küzdelem után nagyobbrészt "visszakapták" a jövő évi áfaszabályok változása miatt elveszni látszó támogatásukat.

Publicisztika

Pribilszky Gizella: Európai hurka(Hogyan készül az unió alkotmánya?)

Otto von Bismarck egyik észrevétele szerint a jogalkotás olyan, mint a kolbász: jobb nem tudni, hogyan csinálják. Ez a megállapítás az Európai Unió alkotmányos szerződésének tervezetére meg az azt tárgyaló kormányközi konferencia működésére is találó.

Publicisztika

Az emberek, akik túl sokat tudnak

A zselézett hajú ifjú rendőrtiszt, aki lapunknak oly plasztikusan magyarázta el pár hónapja, miben is áll a pénzmosás lényege ("A fele is elúszhat, de belefér", 2003. szeptember 11.), szabadságra ment. Nem egészen önszántából. Hivatali főnöke, Bolcsik Zoltán tábornok, a Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság (SZBEI) parancsnoka szerint azért, mert így kívánja segíteni az ügyében folytatott vizsgálatot, s a lehetőségét is elkerülni annak, hogy bárkinek bármit kikotyogjon. Molnár Csaba, az SZBEI pénzmosás elleni osztályának vezetője, a K&H Equities sikkasztási és pénzmosási ügyében a nyomozást vezető rendőrtiszt illegalitásba vonult.

Egotrip

Egotrip

Keresztury Tibor: Zártkörű fogadás

Az adott testhelyzetben - a kerevetről lefordulva, négykézláb a nappaliban - az éjszaka közepén három megoldás kínálkozott. Az egyik, hogy erőt gyűjt, rápihen rendesen, majd megpróbál az ágyra hősiesen visszamászni, önerőből, mint az igazi férfiak, ám ezt elvetette, felmérvén a sokkoló zuhanást követően rendelkezésre álló képességeket. A másik, hogy felvisít, mint az állat, aztán pedig teli torokból, egy lélegzetvételnyi szünet nélkül ordítani kezd - segítség! segítség! leestem, emberek! -, s várja, hogy egy érző lélek az éj közepén majd a segítségére siet, a hóna alá nyúlva a földről felemeli, s egy pohár vizet hoz neki. A harmadik, hogy úgy marad. Hősömhöz - talán most már nem kell mondjam, ennyi együtt töltött vidám órát követően, Olvasó - ez a verzió állt a legközelebb, ahogy sorra vette a lehetőségeket: amint a zuhanás okozta sajgás megszűnt a térdében, egyre vonzóbb megoldásnak mutatkozott, hogy az éjjel hátralevő részét ebben a pózban töltse el. Egyszerűen nem talált ellenérveket. Miért - gondolta, mintha magyarázattal tartozna valakinek -, odafönt jobb volt, a pamlagon? S mivel erre őszinte emberként csakis nemleges választ adhatott, kézenfekvőnek tűnt, hogy akkor innentől a plafon helyett a hajópadlót fogja nézni - az is legalább annyira érdekes. A gondosan lecsiszolt és lelakkozott deszkák különféle mintái így közelről kifejezetten tetszettek neki, sőt a plafonnál, vallotta be önmagának, jóval változatosabb volt a látvány, tekintve, hogy eltérőek voltak az illesztések menti rések távolságai. De ezt úgy kell elképzelni - igazat beszélek, nyugodt szívvel elhihetik -, hogy a látószögbe eső párhuzamos vonalak közül nem volt kettő, amelynek a távolsága ugyanaz lett volna, így a szituáció izgalmas összevetések egész tárházával kecsegtetett, melyek során, játszott el a reményteli gondolattal, majd jól el fog telni, ami még hátravan. Legalábbis jobban, mint mikor odafönt - ha-ha-ha - a kispárnával kellett küzdeni, hogy a gerincsérv okozta permanens fájdalom tűrhető legyen: itt meg csak domborítok egyet, mint a macska, aztán pedig homorítok, így ni, a fájdalom meg, ripsz-ropsz, sehol, ha-ha-ha.

Egotrip

Mérő László: Maga itt a tánctanár? (Ez a munkám)

Éjjel kettő felé elegünk lett a munkából, kivonultunk a sarki pizzázóba. Azután egyesével-kettesével visszaszállingóztunk, kit menynyire hajtott a munka vagy marasztalt még egy sör. Én előrementem, mert eszembe jutott valami, amit még ki kellene próbálni. Csöngettem az irodaház kapuján, lassan odacsoszogott a portás a folyosó végéről. Amikor becsukta mögöttem a kaput, megsajnáltam, hogy mindjárt kezdheti elölről az egészet. Vagy csak meg akartam kímélni a többieket egy szidástól, amiért nem egyszerre jönnek - nem tudom. Mindenesetre javasoltam, ne zárja be a kaput, inkább támassza ki, mert jönnek a többiek is. A portás teljesen értetlenül nézett rám. Amikor végre megértette, mit akarok mondani neki, mindössze enynyit mondott: "This is my job."

Olvasói levelek

Olvasói levelek

olvasói levelek

A cikkben egy örökbe fogadni szándékozó mozgássérült házaspár örökbefogadási kálváriájáról olvashatott a kedves olvasó. A házaspár a megfelelő alkalmassági vizsgákon átesett, alkalmasnak minősíttetett, de ennek ellenére nem kapott gyermeket, noha sérült, fogyatékos gyermeket is szívesen örökbe fogadtak volna. Vajon miért?

Belpol

Belpol

"Botrányos" előítéletesség-kutatás: Beszállnak a kontárok

Az egészségügyi tárca megrendelésére felmérés készül a védőnők, háziorvosok és az orvostanhallgatók előítéletességéről és arról, hogy mindez hogyan befolyásolja mindennapi praxisukat. Az eredmények februárra várhatók, ám már most országos hírverést kapott az a kérdőív, amely az esetleges cigányellenességet firtatja - igen szókimondón.

Belpol

Forintmizéria: A pénz beszól

Jürgen Sperrhacken nem rossz ember. Frankfurtban él és dolgozik. "Közgázt végzett" egy jó közepes egyetemen. Harmincéves, a családalapítást fontolgatná, de most nem ez tölti ki az idejét. A magyarokkal foglalkozik már megint. Kötvényeket ad-vesz, és Magyarországon helyzet van. Idén már harmadszor.

Külpol

Külpol

Kulturális hírek

n TURNER-DÍJ: PERRY "Ideje volt már, hogy egy transzvesztita fazekas nyerje el a Turner-díjat" - jelentette ki Grayson Perry, amint élő tévéközvetítésben, kék fodros ruhában átvette a húszéves története során többnyire heves vitát kiváltó Turner-díjat, majd köszönetet mondott feleségének, Philippának, mindenért. A 20 ezer fonttal járó elismerés esélyese Jake és Dinos Chapman volt (a fivérek anyagában egy saját belefirkálásaikkal megdolgozott Goya-metszetsorozat és egy orális szexjelenetet ábrázoló, színes bronzszobor szerepelt; a pályázat finalistáit január 18-ig kiállító Tate Britain nem is ajánlja ezt 16 éven aluli látogatóinak), a zsűri azonban Perry elegáns festett vázáit favorizálta, melyek némelyike, közelebbről szemlélve, szintén nem nélkülözi a sokkhatást.

Külpol

cyber hírek

Betiltanák a cigarettát A dohánytermékek törvényen kívül helyezését javasolta a vezető brit orvosi szakfolyóirat, amely szerint a dohányfüst évente egy nagyvárosnyi ember halálát okozza Nagy-Britanniában. A The Lancet tanulmánya szerint a dohányt a kábítószerekhez hasonlóan illegálissá, a cigaretta birtoklását pedig törvényileg meghatározott módon bűncselekménnyé kellene nyilvánítani.n A legnagyobb ismert prímszám Az internetezők felesleges gépidejét hasznosító nagy internetes Mersenne-prímkereső kezdeményezés (www.mersenne.org) megtalálta a jelenleg ismert legnagyobb prímszámot - írta az Index a News.com nyomán.

Külpol

Thaiföld: Thaksin rendet vág

Nem bonyolítja túl a dolgokat: ígér, cselekszik, aggályokra, bírálatokra csak az udvarias tudomásulvétel szintjéig vet ügyet. Sokan már a délkelet-ázsiai térség meghatározó politikusát látják Thaksin Shinawatra thai kormányfőben, aki az ellenfeleivel elnémításukon túl nem sokat vacakoló erőpolitikus, Mahathir Mohamad nyomdokaiba léphet, ráadásul nem szidja a nyugati világot, és nem is zsidózik, mint a leköszönt malajziai miniszterelnök.

Film

Film

Szemcse a világmindenségben (Körner Éva művészettörténész)

Magyar Narancs: Ezek voltak Veszelszky Béla válaszai 1969-ben arra a felmérésre, melyet Michel Seuphor művészettörténész kezdeményezett a magyarországi absztrakt festőkről. Dieter Honisch a mostani kiállítást megelőző sajtótájékoztatón azt mondta, hogy "ezek az alkotások meg fogják döbbenteni a berlini közönséget". Ma még elsősorban a beavatottak ismerik művészetét.

Film

"Indiánnak lenni" (Éri Péter, Muzsikás együttes)

Magyar Narancs: Hagyománynyá vált az utóbbi években, hogy a Muzsikás a Zeneakadémián lép fel. Nem idegen egy ilyen hely feszélyezett légköre a népzenétől? Hogy kerül az asztal a csizmába?

Zene

Zene

Színház: Irány Kaposvár! (Csak egy szög)

Mint a régi szép időkben: vonatra, buszra, biciklire, lóra, autóba mindenki! Kaposváron radikális színházat láthatni, méghozzá a régről ismerős politikai intonációban, a régről ismerős közösségi formációban, a régről ismerős hatékonysággal és hatásossággal. Lesz röhögés meg sírás, büszkeség és szégyenkezés, megrendülés és fölemelkedés doszt.

Zene

Film: Cinema Tesco Value(Igazából szerelem)

Minekünk igazán nincs okunk panaszkodni, időben hozzájutunk a szükséges információkhoz, így késlekedés nélkül alkotunk képet. Két hete megtudtuk (Stephen Frears: Gyönyörű mocsokságok), hogy Londonban, sej, elég szerencsétlenek az alsókutyák (ilyen-olyan bőrszínű bevándorlók), kivesézik őket, s szexuálisan rabszolgák, de ez csak az érem egyik (setétebbik) oldala. Most meg a Négy esküvő, egy temetés, a Sztárom a satöbbi alkotóitól azt, hogy Londonban, sej, a középosztályt fantáziátlan, érzelgős hülyék alkotják, miniszterelnöktől az írói énig bezárólag. Helyes, fő az információs több lábon állás. Immár akkor nyugodtan kijelenthetjük: London a hülyék és a szerencsétlenek városa, illetve itt lakik a királyi család is, csak ők nem lépnek fel minden filmben (csupán minden másodikban), mentális állapotukról mégis annyi rosszat hallani mindenfelé.

Zene

A nép ópiuma: Szúrós tekintettel(Amiről nem beszélünk... - m1)

Egyik hétfő este rákapcsolódtam erre a műfajilag igen nehezen meghatározható "műsorra". Így nevezzük általában azt az ember által elkészített produktumot, melyet az eleje és a vége főcím foglal keretbe, s amelyet egy médium a nyilvánosság elé tár. Ennek a lebonyolítása többféleképpen történhet, például úgy, hogy egy korábban kiválasztott és beavatott személy, nevezzük műsorvezetőnek, összekötő kapocsként szolgál a készítők és a potenciális nézők között, működése elősegíti a beavatatlanokat abban, hogy megértsék, miről is lesz szó. Ám hétfőn azonnal belecsaptak a lecsóba, bocsánat, a magyar focit pocskondiázó sajtó problematikájába. A vitat-kozók jól megvoltak egymással, bennfentes, félszavas infók, csipkelődések röpködtek. Komlósi Gábor igen komolyan és szúrós tekintettel faggatta a külső helyszínen üldögélő asztaltársaság tagjait, többek között Gyárfás Tamást (a másik két kolléga alig jutott szóhoz), aki ebben a helyzetben éppen az egyik népszerű sportújság tulajdonosaként volt jelen. Ez az információ nyilván késve érkezett a műsort feliratozókhoz, ugyanis a névaláírás szerint a Nap TV producereként ismerhettük fel e sokoldalú médiaszemélyiséget. A probléma, aminek kapcsán az adok-kapok zajlott, a következő:

Zene

Lemez: Visszarendeződés (Korn: Take A Look In The Mirror)

Vissza az alapokhoz! - ez a fedőneve a Korn napokban lezajlott amerikai turnéjának. Szép, világos program, abból sem lehet baj, ha magunk is e szerint járunk el, s kavarunk egy keveset a kezdetek körül. Mert hát a Korn indulása, az aztán igazán valami volt! Hiszen az 1994-es debütalbum (Korn) megjelenésekor fel lehetett ugyan emlegetni a Faith No More-tól a Rage Against The Machine-ig számos felmenőjét, mégis, az a lemez elsősorban a lenyűgöző újszerűségével hatott. Nem volt párja annak, ahogyan a gitárosok nyomasztottak a héthúros, eszelősen lehangolt gitárjaikkal, és az is egészen elképesztő volt, hogy miként tudhat többet ez a ritmusszekció mindjárt az első lemezén a Red Hot Chilinél vagy a Primusnál a zsíros, basszusgazdag groove-okról. Na meg az a maximális kibukottság: a dalokba belepusztuló, zokogva üvöltő Jonathan Davies-ről akkortájt még simán gondolhattuk úgy, hogy ez a fiú egy David Yow-kategória, minimum. Igazán meglepő, hogy a Korn ezzel a brutális lemezzel egyből sztárrá tudott lenni, az viszont már kevésbé, hogy rögvest ez lett az a zenekar (a Nirvana letűnése után), amelytől, mondjuk így, jó nagyot illett meríteni. A jellegzetes Korn-hangzást és játékstílust még egészen nagynevű zenekarok, mint például a brazil Sepultura is, egy az egyben lenyúlták, míg mások színtelen-szagtalan popváltozatokat gyúrtak belőle, s ezzel aztán tajtékzani kezdett a fiatal zenekarokat sodró nu-metal hullám, ami számos megrendítően szánalmas csapatot vetett partra (tudják, Limp Bizkit meg Crazy Town és a többiek).

Lokál

Lokál

Világdrog: Tarka rét

A Drogpolitikai Szövetség (Drug Policy Alliance, DPA) novemberi konferenciáján - mely a nemzetközi drogtilalom ellen harcoló civil szervezetek egyik legjelentősebb fóruma - Magyarországot a Társaság a Szabadságjogokért és a Kendermag Egyesület képviselte.

Lélek
Sport

Sport

Capoeira: Talán szamba?

A magyarul csirkefarmot is jelentő capoeira nevű brazil küzdősport megérkezett Magyarországra. A "rabszolgasorshoz" sok köze van, de nem a szappanoperáknak köszönhető a népszerűsége.