700 milliót utalt ki az állam egy Rákóczi-filmre, de egyelőre nincs, aki megcsinálja

  • narancs.hu
  • 2023. március 13.

Mikrofilm

A pénz a Nemzeti Filmintézetnél van, de egyelőre nem adták oda senkinek. 

700 millió forintot kapott a Nemzeti Filmintézet (NFI) a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől a Pro Libertate! címmel készítendő történelmi játékfilmre II. Rákóczi Ferenc életéről és korának eseményeiről, egyelőre azonban senki nem pályázott a film elkészítésére – írja az rtl.hu

Az oldal úgy tudja, a megállapodás értelmében már át is utalták az összeget, a Pro Libertate! című film gyártását pedig legkésőbb 2024 végéig be is kell fejezni.

A Nemzeti Filmintézet azonban az rtl.hu azon kérdésére, hogy pontosan kik vesznek részt a készítésben azt felelte, hogy a filmszakmai döntőbizottság még nem határozott a Rákóczi-film támogatásáról.

A szervezetnek átutalt az állam 700 millió forintot, de miután nem érkezett be ilyen témájú pályázat a filmintézethez, egyelőre nincs kinek odaadni.

Az NFI támogatási eljárása általában úgy zajlik, hogy a filmkészítőknek kell pályázatot benyújtaniuk egy alkotás elkészítésére, és ha a bizottság azt állapítja meg, hogy érdemes azt szponzorálni, akkor megítéli a gyártási költségek 50-100 százalékának megfelelő összeget. Jelenleg tehát arra vár a szervezet, hogy valaki beadjon Rákóczi-témában pályázatot.

Erre egyébként nem maradt sok idő, a támogatásról szóló megállapodás ugyanis azt is rögzíti, hogy a szerződés aláírásától számítva hat hónapon belül meg kell kezdeni a gyártást. Ha ez nem történik meg, akkor vissza kell fizetni a pénzt. A szerződést tavaly novemberben írták alá.

Az rtl.hu felidézi, hogy korábban egy sorozattal kapcsolatos tartalomfejlesztésre megítéltek néhány millió forintot, a történet szerint a Rodostóban haldokló II. Rákóczi Ferenc fejedelem visszaemlékezik a kalandos életére a gyermekkortól a kuruc szabadságharc végéig. A szintén a Pro Libertate! címet viselő sorozat rendezője Vidnyánszky Attila lett volna, ő azonban egyelőre nem reagált a lapnak.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk