A MeeToo sodorhatja el az egyik legnépszerűbb amerikai talkshow házigazdáját
gettyimages-1197847213_top_story_lead.jpg
Ellen DeGeneres

A MeeToo sodorhatja el az egyik legnépszerűbb amerikai talkshow házigazdáját

Mikrofilm

"Légy Kedves" - szól Ellen DeGeneres beszélgetős műsorának jelmondata. A hírek szerint azonban mindez csak a közönségre vonatkozik.

Oprah után talán Ellen DeGeneress Amerika egyik legismertebb női talkshow-ikonja: míg előbbi könyvklubjával, jótékonysági törekvéseivel, filmszerepeivel, könnyfakasztó interjúival épített birodalmat magának, utóbbi laza, kötetlen hangvételű beszélgetéseiről ismert, akinek délutáni műsorába  a legnagyobb sztárok is bejáratosak. Itt van például az a tavalyi műsora, amelyben egyszer csak a közönség soraiban megjelent Brad Pitt. Az egész természetesen előre megrendezett volt, de a videó is bemutatja, milyen képet sugárzott magáról a műsorvezető: nála még a világ legismertebb arca is spontán feltűnhet. Kár, hogy a most napvilágra került hírek szerint a színfalak mögötti hangulat épp az ellenkezője volt annak, amit a közönség felé közvetítettek.

DeGeneres standup-komikusként kezdte pályafutását a 80-as években. Bár feltűnt mozifilmekben is (Csúcsfejek, Szép szőke herceg, Hazugságok labirintusa, Ed TV), az igazi sikert az 1994-ben induló Ellen című szitkom hozta el számára, amelyet a női Seinfeldnek is neveztek annak idején.

1997-ben a színésznő Oprah Winfrey talkshowjában vallotta be, hogy valójában leszbikus.

Ő volt az egyik első, országosan ismert amerikai sztár, aki nagy nyilvánosság előtt felvállalta másságát.

Mindezt ráadásul saját műsorában is bemutathatta: az Ellen negyedik évadjában karaktere bevallja terapeutájának -- akit egyébként maga Oprah játszott --, hogy meleg. A rendhagyó epizód a műsor történetének egyik legsikeresebbje volt, ám a sorozat a következő években veszített népszerűségéből; sokak szerint ebben az is közrejátszott, hogy a csatorna nem akart egy olyan műsort promózni, amelynek főszereplője nyíltan leszbikus. Végül 1998-ban elkaszállták az Ellent, amelynek főhősnője nem sokkal később már saját beszélgetős műsorát vezethette.

A 2001-ben induló The Ellen Show-t ugyan 13 rész után elkaszálták, a 2003-ban startoló, napközben sugárzott The Ellen DeGeneres Show már hatalmas sikert aratott: 17 szezonja alatt 171 Nappali Emmy Díjra jelölték, 61-et pedig el is nyert. DeGeneres népszerűségét jelzi, hogy ő a Warner Bros. stúdiótúra arca (a 6. évad óta itt rögzítik a műsorát is), vezetett már Oscar, Grammy és Emmy díjátadót is, könyvei jelentek meg, saját lifestyle márkát indított, több People Choice Awardot nyert, mint bárki más, az idei Golden Globe-on pedig ő kapta a Carol Burnett életműdíjat.

A közösségi médiában már régóta keringtek olyan vádak, miszerint Ellen csak a kamerák előtt ilyen közvetlen és jófej, a valóságban azonban az egyik legelviselhetetlenebb sztárnak számít. Igazi vihart azonban csak Nikkie de Jager idei esete kavart: a NikkieTutorials nevű Youtube-csatorna tulajdonosát azután hívták be vendégként a műsorba, hogy egy videójában bevallotta, hogy transznemű. Mivel DeGeneres az LMBTQ+ közösség egyik legismertebb arca, szívesen vállalta az interjút, de csalódnia kellett: egy agyonhajszolt, ideges gyakornok fogadta őt, nem használhatta a mosdót, mert azt a Jonas Brothers tagjainak foglalták le, és egyébként sem kapta meg azt a bánásmódot, amit a többi, ismertebb vendég; ráadásul elmondása szerint Ellen abban a pillanatban hideggé és távolságtartóvá vált, amint kikapcsolták a kamerákat.

De Jager beszámolóját többen is megerősítették, de jöttek újabb vádak is: ezek szerint DeGeneres nemcsak hogy nem tiszteli a kollégáit, de egyenesen terror alatt tartja őket; nem köszön nekik és nem adja meg a tiszteletet, de minden nap kipécéz magának valakit, akin kitöltheti a haragját. Arra is volt példa, hogy tilos volt ránézni vagy hozzá szólni. A következő botrányt a Buzzfeed robbantotta ki, Ellen több egykori munkavállalóját meginterjúvolva: volt, akit azért rúgtak ki, mert betegszabadságra ment, mást pedig azért, mert elment egy közeli hozzátartozójának temetésére; de akadt, akinek egyszerűen elege lett a rasszista megjegyzésekből. Mindegyikük megerősítette: a "Be Kind", vagyis "Légy kedves" üzenet, melyre DeGeneres showja és tévés személyisége épül, egy óriási színjáték.

Bár volt, aki magát a házigazdát támadta, a legsúlyosabb vádakat -- például szexuális zaklatást -- a show producerei ellen hozták fel. Egybehangzó vélemények szerint azonban mint a műsor arcának és főnökének, magának Ellennek is tudnia kellett a színfalak mögött folyó dolgokról és a toxikus munkakörnyezetről. Maga DeGeneres levélben ígérte meg munkatársainak, hogy javítani fognak a körülményeken, a műsor gyártásáért és terjesztéséért felelős stúdió pedig vizsgálatot és a problémás vezetők leváltását ígérte. A panaszokat azóta több híresség, így a Szeretünk, Raymond című sorozatból ismert Brad Garrett, vagy Lea Thompson (Vissza a jövőbe) is megerősítette. A Guardian ezek után arról ír, hogy DeGeneres és műsora akkora negatív hírverést szenvedett, hogy Ellen azon gondolkodik, hogy 17 év után leköszön saját talkshowja éléről.

Figyelmébe ajánljuk