Öt pontban mondjuk el, miért mestermű: 10 éve készült, de azóta sem csináltak jobb szuperhősfilmet

szerző
Gera Márton
publikálva
2018. júl. 19., 16:22
kommentek
4
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Annyit segítünk, hogy Christopher Nolan rendezte.

Nem tudom pontosan, eddig hányszor láttam, de amikor tegnap este újranéztem A sötét lovagot, megint kiderült, hogy még mindig tartogat meglepetéseket, akárhányszor futhat neki ennek a filmnek az ember, valószínűleg mindig talál valami újdonságot. Tegnap nekem például az a felismerés jutott, hogy a Szemtől szemben híres jelentére hajazó kihallgatás során Nolan még azt is képes valahogy elérni, hogy pár percig elkezdjünk a fegyvertelen Jokernek szurkolni.

Batman interrogates the Joker

my favorite scene from The Dark Knight

10 éve mutatták be Christopher Nolan második Batman-filmjét, aminél jobb képregényfilmet azóta sem csináltak. És persze előtte sem készült nála jobb szuperhősfilm. Nehéz is összehasonlítani A sötét lovagot a manapság futószalagon érkező szuperhősfilmekkel, de az évforduló kapcsán igyekeztünk összefoglalni, miért remek film a trilógia középső darabja.

Az alábbiakban lesz némi spoiler a Batman-trilógia cselekményével kapcsolatban!

Egy kerek egész

Bár A sötét lovag tökéletesen megállja a helyét önmagában is, nehéz attól eltekinteni, hogy mégiscsak trilógiáról van szó. Amikor Christopher Nolan befejezte a Batman: Kezdődik!-et, még egyáltalán nem volt biztos abban, hogy vissza is tér a folytatásra. Aztán A tökéletes trükk után mégis visszament Chicagóba, hogy nekivágjon a reboot második részének, amelyre már tucatnyi utalás volt a Kezdődik!-ben. És igazából ezért nagyszerű ez a Batman-trilógia: mindhárom rész működik önmagában, de ha egyben nézzük, látjuk a kapcsolódási pontokat, kiderül például, hogy a város soha nem nyugodhat meg, mert legyőzhették ugyan Ras Al Ghult, az első film utolsó jelenetében már Gordon jelzi az éj sötétjében, hogy van valaki, aki dzsókerkártyákat hagy maga után, és mostantól vele kell foglalkozni.

Batman Begins Ending (w. credits) [HD]

Batman Begins Ending (w. credits) [HD] The ending of Batman Begins in HD. Driected by Christopher Nolan Starring: Christian Bale, Gary Oldm

Nincsenek hősök

Noha a legtöbben szuperhősfilmnek hívjuk, A sötét lovag realizmusa, sötétsége, erkölcsi kérdései mind azt bizonyítják, hogy a hősöket el lehet felejteni. A Kezdődik!-ben talán még el lehetett hinni, hogy Batman a város megmentője, a második rész viszont már azt bizonyította, hogy nincsenek se fehér, se sötét lovagok. Bár Gordon a film végén olyan hősként definiálja Bruce Wayne-t, akire normálisabb időkben szüksége van a városnak, Batmant erős túlzás hősnek nevezni. Ő az, aki képtelen megmenteni Rachelt és Harveyt egyszerre, és ugyan egyiküket kihozza a raktárból, ám ezzel közvetve létrehozza Kétarcot.

Harvey Dent / Kétarc

Harvey Dent / Kétarc

 

Lehet, hogy idióta jelmezben rohangálnak, de olyanok, mint mi

A realizmus A sötét lovag legnagyszerűbb eleme: Nolan szakít a szuperhősfilmek ismert kliséivel, és bár lehet, hogy Joker elbukik, a nézőnek nehéz nem arra gondolnia, hogy mégiscsak ő győzött. A város ugyan hősként emlékszik majd Harvey Dentre, de a valóságban mégiscsak az bizonyosodott be, amit a bohóc az elejétől fogva hangoztatott. Hogy nincs olyan, akit ne lehetne erkölcsi ronccsá tenni. Ezt pedig Nolan ki is mondatja a film elején a később elbukó Harveyval: „You either die a hero, or you live long enough to see yourself become the villian”. Soha nem volt még ennyi erkölcsi dilemma egy képregényfilmben, és nincs abban semmi meglepő, hogy sokan éppen ezt vetik A sötét lovag szemére: hogy túlságosan eltér attól, amit a képregényekben látunk, hogy Nolan csupán háttérnek használja Gothamet és Batmant. Ez persze nem igaz, mert Nolan tényleg nem úgy rajzolt fel mindent a vászonra, ahogy az a DC Comics füzeteiben meg van írva, de pont a bátorság teszi naggyá A sötét lovagot. Részben persze ez lett a DC–Warner veszte is, mert Nolan óta valójában egyetlen értékelhető képregényfilmmel sem tudtak előállni. Hol ezt a sötétebb, realisztikusabb vonalat szeretnék követni (Batman v Superman), hol meg a Marvelt akarják másolni (Suicide Squad), viszont egyelőre egyik sem tűnik sikeres útnak.

false

Úgy hívják, Joker

Ma már nehéz elképzelni, de amikor kiderült, hogy Heath Ledger játssza a filmben Jokert, már-már kisebb népfelkelés tört ki. Sokan fiatalnak tartották, és elképzelni nem tudták, hogyan tud majd felnőni Jack Nicholson legendás alakításához. Aztán megérkezett az első előzetes, és rögtön egyértelművé vált, hogy felesleges volt mindenféle nyafogás. „Why so serious?” – kérdezte már az első trailerben Joker, azaz Ledger egy késsel a kezében, akinek ismerjük a történetét. A forgatás előtt heteken keresztül egy hotelszobában edzett a szerepre, olvasott, gyakorolt, majd a felvételkor még arra is megkérte Christian Bale-t, hogy ne csak játékból üsse a kihallgatáson, hanem tényleg csapjon neki oda, de rendesen. Ledger váratlan, a premier előtti halála csak fokozta a várakozást, és ilyenkor általában nehéz is józanul megítélni egy alakítást. De abban aligha van vita, hogy amit a vásznon nyújtott, az úgy briliáns, ahogy van. Az ő bohóca nem annyira túlmozgásos, mint Nicholsoné, inkább komótosan besétál a filmbe, és egy bankrablás során bizonyítja be, hogy mesterbűnöző. Látszólag őrült, kiszámíthatatlan, de nagyon is tervez, és nem feltétlenül gyilkolni, vagy káoszt teremteni akar, hanem bebizonyítani, hogy tulajdonképpen senki sem különb nála. Nem negatívum, inkább csak tény: ez Joker filmje, Bruce Wayne itt csupán másodhegedűs.

via GIPHY

A zene

Bár Hans Zimmer és James Newton Howard a trilógia utolsó részében hozta a csúcsformáját (elég csak Bane főtémájára gondolni), A sötét lovag is piszok erős zeneileg. Sötét, nyomasztó témák váltják egymást, és csak ritkán van nyoma a Kezdődik! végén felcsendülő, könnyen dúdolható, patetikus zenének.

Why So Serious? The Joker Theme The Dark Knight Soundtrack - Hans Zimmer

Brilliancy in composition. The theme was made from two notes played on a variety of instruments.

Kövesse a Magyar Narancs filmes blogját, a Mikrofilmet, amely rendszeresen új tartalommal jelentkezik. Ajánlók, előzetesek, toplisták, és még sok minden más a Mikrofilmen

szerző
Gera Márton
publikálva
2018. júl. 19., 16:22
kommentek
4
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 4
  yoyo
  2018. július 21., szombat 21:14
  a 10 legjobb jobb szuperhősfilm meg a hasonló listák a legtenyérbemászóbb kortárs baromságok. Na jó, a 10 legtenyérbemászóbb kortárs baromság valahanyadika.
 2. 3
  rworse
  2018. július 21., szombat 19:37
  T(t)iszapolgári elmúlt hatvan,
  Mégsem ette meg a batman.

  Lalalalalala lila liba, lalalalala.
  Lalalalalala csiga-biga, lalalalala.
  Lalalalalala cica-mica, lalalalala.
  Lalalalalala csiga-cica, lalalalala.
 3. 2
  tiszapolgári
  2018. július 20., péntek 16:56
  Kedvenc batmenes filmjeim:

  1. Batman, a Denevérember
  2. Batman, a repülőkutya
  3. Nosferatu
 4. 1
  rworse
  2018. július 20., péntek 15:47
  Nem ünnepelni kéne a filmet, hanem gyászolni magunkat az ilyen filmek miatt. Látom, másutt is a jubileumot ünneplik, hát én tudnék mondani ezresével olyan filmeket, amelyek megérdemelnék, hogy felidézzük őket, ezt és társait azonban legfeljebb csak a szégyenpadon mutogatnám.

Komment írásához vagy regisztrálj

Adatlap

Mikrofilm

A Narancs filmes blogja.

Mikrofilm
Szerző adatlapja

Blog

még több cikk