Film

Anthropoid

  • TPP
  • 2020.07.11 11:06

Mikrofilm

Reinhard Heyd­rich a Harmadik Birodalom legfontosabb vezetőinek egyike volt, az SS, az SD (titkosszolgálat) kulcsfigurája, az Endlösungot megtervező és -szervező főnáci, a megszállt Csehország helytartója. Prágában lett merénylet áldozata 1942-ben (köszönhetően saját önhittségének is: a testőr nélkül utazó helytartó menekülés helyett megállt lövöldözni).

A merénylet kapcsán született mozgóképek száma tekintélyes. Leg­utóbb a vértelen HHhH Himm­ler agyát Heydrichnek hívják c. film futott a mozikban. A produktum sajátossága, hogy míg a közhelyekből felépített és klisék mentén egyénített, egymástól alig megkülönböztethető szabadságharcos karakterek elveszítik benne arcukat s így komolyságukat, a pedáns tömeggyilkos életébe részletes beavatást nyerünk, s a céltudatosnak, kitartónak bemutatott figura kel életre s ragadja meg figyelmünket.

Az Anthropoid nem foglalkozik a hóhér lelkivilágával. A fojtogató atmoszférájú, feszült thriller az emigráns csehszlovák kormány – britek tervezte – akciójának a kivitelezését nagy műgonddal, a merénylők alakját alaposan kidolgozva mutatja be. Nem hallgatja el, hogy a merényletet emigráns cseh hazafiakkal végrehajtató brit titkosszolgálat számolt a több ezer ember életét követelő megtorlással. Nem kisebbítve a végül hősi halált halt patrióták áldozatának jelentőségét, megpendíti a kérdést, hogy a megjósolható rettenetes válasz tudatában vajon megérte-e pont ezt a szörnyeteget levadászni. Meglehet, valójában az angoloknak kémkedő Canaris tengernagyot védhették az őt megfigyeltető SD-vezetőtől. Erről talán a következő heydriches filmben esik szó.

Elérhető az HBO-n

Neked ajánljuk

Lehet, hogy végleg leáldozott a Golden Globe-nak

  • Gábor Áron

Korrupció, bennfentesség, rasszizmus és szexizmus – a Golden Globe-ot odaítélő szervezetet érő vádak miatt úgy néz ki, jövőre elmarad a díjátadó tévés közvetítése, ezzel pedig maga a díj is eltűnhet a süllyesztőben.