Tartalom

MaNcs 32. évf. 24. sz. (2020-06-11)

Publicisztika

Parászka Boróka

Publicisztika

Rettegés és röhögés

Járványnapló

A járványpánik úgy illant el körülöttem, mint ahogy megjelent: egyik napról a másikra, sőt egyik óráról a másikra.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Ki pisált a malterba?

Megjelenésünk másnapján, pénteken Magyarországra látogat Igor Matovič, Szlovákia miniszterelnöke.

A szerk.

A szerk.

Alamizsna

Lassan meg lehet süketülni, oly hangosan zengik Orbán Viktor dicsőségét a mindenféle fideszes hírharangok; mintha az egész járvány azért lenne, hogy a miniszterelnök úr jó hadvezér módjára legyőzze azt.

Külpol

Trump kontra internet

Külpol

Vírus és választás

Nemcsak a koronavírussal kapcsolatos dezinformáció, de Donald Trump magánakciói is komoly kihívások elé állították az olyan platformcégeket, mint a Facebook, a Google vagy a Twitter.

Belpol

Alapítványokba szervezi ki a kormány a felsőoktatást

Belpol

Egyetemek hitbizományba

A Corvinus után az idén további hét egyetem fenntartói jogáról mond le az állam, emellett komoly központosítást indít el az agrár-felsőoktatásban.

A Trianon 100 költségvetési támogatása

Belpol

Fékezett habzás

A múlt héten hiába folyt a csapból is Trianon 100. évfordulója, a kormány mindent megtett annak érdekében, hogy politikai helyett kulturális vonalon tartsa a megemlékezéseket. Megnéztük, hogyan költötték el a nemzeti összetartozás évére szánt több mint 10 milliárdot.

Zene

Interjú

Zene

„Mindennap érzem Menuhin hiányát”

Bruno Monsaingeon rendező, író, zenész

David Ojsztrah kedvéért tanult meg oroszul, hegedűsként pedig többek között Menuhinnak is partnere volt. A zenei dokumentumfilmessel és íróval, a szovjet-orosz zenei élet érzékeny értőjével most néhány nagy filmjéről beszélgettünk.

Könyv

KÖNYVMELLÉKLET

Könyv

Pátosz nélkül

Sebastian Barry: Végtelen napok

A kortárs próza figyelemre méltó vállalkozása a drámaíróként is jelentős Sebastian Barry regénysorozata, amelyben az ír Dunne és McNulty családok történetét meséli el történelmi korszakokon átívelően, újabb és újabb szereplők nézőpontjából.

KÖNYVMELLÉKLET

Könyv

A kolbász őszintesége

Berta Ádám: A kígyó feje

Olyan az egész, mintha fordítva olvasnánk egy horrorregényt: a misztikus iszonyattal indít, hogy aztán minél mélyebbre rántson a hétköznapi borzalomban. Berta írói világa talán a szatírához áll a legközelebb, ám még erre is képes rácáfolni olykor. Mintha minden írói eszköz azt szolgálná, hogy elbizonytalanítson. Nincs egyetemes értelmezési mező, szinte bekezdésről bekezdésre kényszerít rá, hogy újragondoljuk, mit is olvasunk valójában.

KÖNYVMELLÉKLET

Könyv

Honnan hová?

Can Togay János: Átmeneti ember

Can Togay több irányból lehet ismerős (a könyv fülszövegében hétféle foglalkozás van egyenrangúként feltüntetve), de talán költőként a legkevésbé – noha egy verseskönyve megjelent már 2004-ben (lásd Kabai Lóránt kritikáját: „Elértem hát a tóhoz”, Magyar Narancs, 2004. október 28.).

KÖNYVMELLÉKLET

Könyv

Ördög a részletekben

Vásárhelyi Mária: Valahogy megvagyunk – Snagovi emlékkönyv

„A gyerekek egyébként nagyon jól vannak. Meghíztak (sajnos a sok semmittevéstől mi is), jó színük van. Pisti rengeteget változott előnyére: igen bátor lett. Az első ródliversenyt (nem kell valami komolyra gondolni) is ő nyerte meg. Rendkívül ügyes, mozgékony, erős…”

KÖNYVMELLÉKLET

Könyv

Mi végre?

Selyem Zsuzsa: Az első világvége, amit együtt töltöttünk

Selyem Zsuzsa novellisztikája kísérletező és kritikus.

Interaktív

Rádió

Interaktív

Tyúklépésben

Útszélen – Klubrádió

Nem tudhatjuk, hogy vajon a műsor címe a lakáshitelesek kapcsán tett híres-hírhedt miniszterelnöki kijelentésre („senkit sem hagyunk az út szélén”) akar-e ironikusan rímelni, de ez talán nem is érdekes, hiszen a fülünkben ott cseng az orbáni lózung, a műsor pedig – középpontjában a valóban út szélére sodródottakkal – önmagáért beszél.

Sorköz

KÖNYVMELLÉKLET

Sorköz

„Visszatér-e az a másik?”

Salman Rushdie író

A koronavírus korai napjaiban, New York-i otthonában értük el telefonon, hogy hamarosan magyarul is olvasható regényéről, a Cervantes ihlette Quichotte-ról, Freddy Mercuryról, Donald Trumpról és Philip Rothról is beszélgessünk.

KÖNYVMELLÉKLET

Sorköz

„Sajnálom, hogy régi ismerőseim ilyen kétes üzelmekkel foglalkoznak”

Selyem Zsuzsa író

Tanulmány- és esszékötetek után az első novelláját 2004-ben publikálta, azóta folyamatosan jelen van nyugtalanító, különös nézőpontokat és helyzeteket megmutató szövegeivel. Erdélyiségről, hatalomtechnikáról, értésről és félreértésről beszélgettünk Az első világvége, amit együtt töltöttünk című új könyve kapcsán.

Gasztro
Lélek

Gyerekek a kihallgatásokon

Lélek

Kiszolgáltatott szemtanúk

A gyerekek tanúvallomását gyakran bélyegzik megbízhatatlannak, pedig ha a megfelelő technikákkal hallgatják meg őket, még a felnőtteknél is hitelesebbek lehetnek.

Tudomány

Interjú

Tudomány

„Mintha a populáció fele védett lenne”

Balkányi László orvos, tudásmérnök a koronavírus-járványról

Egy friss kutatás szerint a szervezet T-sejtes védekezése a lakosság nagy részének védelmet biztosíthat a koronavírussal szemben, emiatt jóval enyhébb lehet a járvány a korábbi előrejelzésekhez képest. A politikusok viselkedése így is életeket menthet, ezt mutatja Szlovákia példája, ahol tizedannyi áldozata volt a járványnak, mint nálunk.

Mikrofilm

Tévésorozat

Mikrofilm

Szenvedő szerkezet

Ez minden, amit tudok

A katasztrófafilmek sorában Dominick és Thomas Birdsey története köröket ver bármely fiktív cunamira és digitálisan kitörő vulkánra, pedig a Birdsey ikrekre nem szakad rá más, csak az élet, az viszont nem szűnik szakadni.